Body positivity op sociale media

Body positivity op sociale media

Foto: Pexels

De term body positivity duikt steeds vaker op, het betekent letterlijk positief zijn in je eigen lichaam. Miljuschka Witzenhausen, uit de serie #Eerlijkefoto, spreek zich uit tegen het beeld wat op sociale media gecreëerd wordt en gaat op onderzoek uit naar de betekenis van de term body positivity. Hoe uit deze term zich op sociale media?

Voor veel vrouwen is het moeilijk om over hun lijf te praten en zullen niet snel een foto van hunzelf in bikini delen op sociale media. Dit komt door het beeld wat op sociale media gecreëerd wordt. Modellen en vrouwen met strakke lichamen, perfect haar en een mooie egale huid. Vaak zijn deze beelden gefotoshopt of bewerkt om het er mooier uit te laten zien. Dit zorgt ervoor dat vrouwen onzeker worden, omdat zij niet aan dit perfecte plaatje voldoen. Hierdoor zijn er steeds meer vrouwen die op sociale media hun gebreken delen. Of dat nou striae is of een extra rolletje. Steeds meer vrouwen proberen het perfecte plaatje in een realistisch licht te zetten.

In de serie #Eerlijke foto duikt Miljuschka Witzenhausen in de wereld van body positivity. Zelf plaats zij regelmatig eerlijke foto’s, waar haar figuur eerlijk op beeld is vast gelegd zonder enige bewerking. Al snel kwam de term aanbod en waren vollere vrouwen boos dat zij de term gebruikt. Volgens hun gaat body positivity om vollere vrouwen die ook gezien mogen worden ondanks wat meer kilo’s. Volgens Witzenhausen gaat de term om postief naar jezelf te kijken, ook als je niet vollere bent maar bijvoorbeeld een lichaamsdeel mist of rare plekken hebt op je lichaam. Tot het einde van de serie blijft de mening over de betekenis heel erg verdeeld.

Ik spreek twee vrouwen over deze ontwikkelingen van body positivity. Eerst spreek ik met Tessa Debora die al ongeveer twee jaar meedoet aan deze beweging. Zij is hieraan begonnen vanwege jaar brandwonden en post regelmatig haar lichaam op sociale media. Het geeft haar zelfverzekerdheid en wil andere vrouwen laten zien met brandwonden dat zij nog steeds prachtig zijn. Daarna spreek ik met Amanda van Ballegooien, zij doet niet aan body positivity,  maar aan self love, bodyconfidence en empowerment. Dit komt omdat zij het niet eens is met de betekenis van de term. Bieden vrouwen vertellen hun eigen verhaal waarom zij op sociale media meer van hun zelf laten zien en wat hun uiteindelijke mening is over body positivity.

 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *