Beeld en acceptatie van naaktfotografie

Beeld en acceptatie van naaktfotografie

De meningen over het beeld en de acceptatie van naakt- en semi-naaktfoto’s zijn verdeeld. Voor de een is het onacceptabel en voor de ander volkomen normaal. “Aan het naakte lichaam is niets vies,” begint naaktfotograaf Lauran van Schilt, “ik ben dan ook van mening dat naakt getoond mag worden en dat het niet alsmaar geseksualiseerd en verborgen moet worden.” Voor fotografe Lara Verheijden (30) zit het iets anders: “In Nederland is er, naar mijn inzicht, over het algemeen genoeg acceptatie voor naakt. Ik ben daarom ook blij dat ik hier mijn werk kan uitoefenen zonder al te veel obstakels.”

Van Schilt en Verheijden rollen de fotografiewereld in

Verheijden begaf zich op haar 21e in de fotografiewereld. “Ik wilde graag de wereld door mijn ogen laten zien door middel van fotografie,” aldus Verheijden. Ondertussen heeft zij al meerdere tentoonstellingen en exposities verzorgd, waaronder de tentoonstelling ‘Niet voor iedereen’ in samenwerking met Paul van Esch. Van Schilt is al sinds jongs af aan in de ban van fotografie. Op zijn 15e schafte hij zijn eerste spiegelreflex camera aan. Verder greep hij een jaar of zes geleden zijn kans om naaktfotograaf te worden. “Naaktfotografie is altijd al iets geweest wat ik van mijn bucketlist af wilde strepen. Ter voorbereiding op het echte werk had ik een aantal naaktfotografie workshops gevolgd met professionele modellen en fotografen. Daarna volgde mijn eerste naakt fotoshoot met een Nederlandse model,” vertelt Van Schilt. Momenteel heeft hij al velen fotoshoots gedaan met modellen uit binnen- en buitenland waarvoor hij ook aardig wat kilometers heeft afgelegd. 

Acceptatie voor naaktfotografie

Volgens Van Schilt zou er meer acceptatie gecreëerd kunnen worden voor naakt- en semi-naaktfoto’s. “Ik denk dat het heel erg zou helpen als wij naakt bespreekbaar maken door bijvoorbeeld het onderwerp vaker aan bod te laten komen in programma’s, voorlichtingen te organiseren op scholen en het ook thuis bespreekbaar te maken.” Van Schilt gaf aan dat hij bereid is om hieraan een bijdrage te leveren. “Natuurlijk moet er dan wel rekening gehouden worden met kinderen.”

Locatie en tijdstip van een fotoshoot

Zowel Verheijden als Van Schilt gaven aan dat zij rekening moeten houden met de locatie en het tijdstip waarop zij hun werk uitvoeren. “Als ik een fotoshoot in de buitenlucht doe, dan zorg ik ervoor dat we ons ergens aan de rand van een stad of dorp bevinden,” legt Van Schilt uit. Echter heeft hij ook meerdere keren in de binnenstad een fotoshoot gedaan. “Een keer stond ik in het centrum van Luijk te fotograferen. Op een gegeven moment vormde de menigte een cirkel rondom ons en kregen wij een groot applaus. Ook moedigde enkelingen ons aan,” aldus Van Schilt. Wanneer Verheijden haar modellen in de openbare ruimte fotografeert, zorgt zij ervoor dat dit zo vroeg mogelijk gebeurt. Ze houdt net als Van Schilt rekening met de drukte van de locaties waarop een fotoshoot plaatsvindt. “Soms vinden omstanders het niet prettig dat een model gedeeltelijk of volledig naakt voor de camera staat en dan stoppen wij gerust even met de fotoshoot om problemen te voorkomen,” aldus Verheijden.

Naaktkalender

Onlangs heeft Verheijden de tweede editie van haar naaktkalender uitgebracht. Dit jaar heeft ze niet alleen een Amsterdamse naaktkalender gemaakt, maar ook een Berlijnse naaktkalender. “Ik ben blij dat ik de naaktkalenders heb gemaakt en de foto’s ook geëxposeerd heb tijdens de window exhibition op 14 november.”

Selectie en portretteren van modellen

Veelal fotografeert Verheijden modellen die reageren op de oproepen die zij op haar Instagramaccount plaatst of mensen waarmee zij een band heeft. Soms ontvangt zij  honderden berichten van mensen die model willen staan voor haar. “Uit al die berichten die ik ontvang, kies ik mensen uit die iets hebben wat anderen niet zien,” vertelt Verheijden. Tijdens een fotoshoot probeert zij deze mensen op een manier te fotograferen waarop zij ze het mooist vindt. Hierbij houdt ze rekening met de locatie en kleding die het model draagt indien zij semi-naakte foto’s maakt.

Naaktfotograaf Lauran van Schilt spreekt over het beeld van naaktfotografie en fotografe Lara Verheijden over haar tweede editie van de naaktkalender in onderstaand interview.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *