De media: waarheidsgetrouw of niet?

De media: waarheidsgetrouw of niet?

Het vertrouwen in de media is de laatste jaren in Nederland gestegen, maar nog steeds is er een aanzienlijk deel wantrouwend naar dit vakgebied. Complotdenkers zijn bijvoorbeeld van mening dat de media belangrijke zaken voor het volk verzwijgen en dat de overheid een grote invloed heeft op de berichtgeving. Dit, tot grote ergernis van journalisten, die elke dag juist hun uiterste best doen om zo objectief mogelijke berichtgeving te verzorgen.

Het doel van de journalistiek is om een kritische waakhond te zijn op alles wat er in de wereld gebeurt. Zo laat ook regionaal journalist Sjoerd Stoop weten: “We willen alle kanten van een verhaal belichten om een zo objectief mogelijk beeld te geven over wat er in Nederland en de wereld speelt.” Hier is echter niet iedereen het mee eens. Complotdenker Adrie Kools is namelijk van mening dat de media het koetjes en kalfjes aardig vertellen, maar hij zet zijn vraagtekens bij de grote thema’s in het nieuws.

Volgens Kools heeft de overheid veel macht in het medialandschap. Hij meent dat bij de eerste coronagolf de media het verzoek hebben gekregen om Jaap van Dissel met rust te laten en geen kritische vragen te stellen. “Dat zijn hele degelijke dingen, waar wij niks over te horen hebben gekregen.” Stoop is van mening dat de overheid juist geen invloed heeft op de media en dat journalisten dus onafhankelijk zijn. “Ik ben het pertinent oneens met de stelling dat de overheid invloed heeft op de media. Als ik naar mij en mijn collega’s kijk, is dit absoluut niet het geval.”

Stoop vindt dat de media de waarheid aan het volk brengt. “Wat wij doen bij ons werk is verschillende kanten van de verhalen aanhoren. Voorstanders, tegenstanders en alles dat daar tussen zit.” Hierbij wordt volgens de journalist dan juist geprobeerd om zo objectief mogelijk nieuws en actualiteiten aan het volk te brengen. “Natuurlijk moet het volk zelf beoordelen wat zij daar van vindt en er kritisch naar kijken, maar ik denk dat wij zo goed afgewogen mogelijk de verhalen de wereld in brengen.” Kools is het hier echter niet mee eens, hij denkt namelijk dat er heel veel informatie gecamoufleerd en gemaskeerd wordt door journalisten. “Dan zijn het vaak halve waarheden en het verschil tussen halve waarheden en leugens is flinterdun. Voordat je het weet zit je mensen massaal de verkeerde weg in te leiden”, aldus Kools.

De complotdenker is ook van mening dat journalisten vooral met heel veel cijfers komen die totaal niet in perspectief worden geplaatst. “Mensen sterven over het algemeen niet aan corona, maar met corona. Vrijwel allemaal met een onderliggend lijden. Dan vraag ik me af waar ben je als media mee bezig. Je bent dan onnodig angst aan het zaaien”, vertelt hij vol onbegrip. Stoop waardeert de kritische blik van zijn medespreker, maar vindt wel dat er realistisch gekeken moet worden naar wat feiten zijn en wat niet. “Ik vind dat kritisch kijken altijd mag, maar houd ook altijd de feiten in het oog. Dat proberen wij als journalisten natuurlijk ook te doen, maar doe dat als criticus ook voor jezelf.”

De traditionele media zijn volgens Kools grotendeels overgenomen door hele grote bedrijven. “De media die wij mogen volgen is eigenlijk allemaal gevoed uit dezelfde hoek. De andere stemmen hoor je niet of nauwelijks, het wordt echt weggehouden bij het grote publiek.” Deze uitspraken riepen zowel bij Stoop als in de studio vragen op. Zij vroegen zich af waar, volgens Kools, dan wél betrouwbare informatie te vinden is en hoe dan te zien is dat dit wel de waarheid is. Waarop Stoop ook aanvulde: “Is het dan ook zeker dat dit wél de waarheid is, of is dit iets wat je als de waarheid wil geloven?” Kools vulde na de uitzending aan dat hij zijn informatie over Nederland voornamelijk haalt van kanalen als Jensen.nl, café Weltschmerz en Blauwe Tijger.

Over de auteur

Eva Doesborgh

Eva is een crossmediale journaliste met oog voor detail. Ze gaat gestructureerd te werk en is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Haar hart ligt met name bij het maken van producties over politieke en maatschappelijke thema’s. Momenteel schrijft ze bijdrages voor NH Nieuws ’T Gooi en tegelijkertijd is ze bezig met het verfijnen van haar kwaliteiten op haar opleiding journalistiek. Hier volgt zij ook een honours-traject over de Tweede Kamerverkiezingen. Daarvoor schrijft ze o.a. fact-checks over de claims van politici. Verder is ze student-assistent, wat inhoudt dat ze eerstejaarsstudenten journalistiek coacht bij het maken van hun eerste artikelen en audiovisuele producties.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *