Pro-life of Pro-choice?

Pro-life of Pro-choice?

De abortusdiscussie is al jarenlang aan de gang. In 1970 streden de dolle mina’s voor het recht om een eigen keuze te kunnen maken. “Baas in eigen buik”, schreven de activisten op hun buik. 50 jaar later zijn er nog steeds groepen die strijden voor een verbod op abortus. Een van deze groepen is Schreeuw om Leven. Elk jaar organiseren zij in november een stille tocht waarbij ze alle ongeboren kinderen rouwen, en staan bij abortusklinieken als “counselors”. “Wij hebben moeite met abortus omdat wij vinden dat daarbij een ongeboren leven wordt beëindigd”, zegt communicatiemedewerker Chris.

Recht tegenover deze groep staat actiegroep #nogsteeds. Zij vieren het zelfbeschikkingsrecht, het recht om zelf te kunnen kiezen of je een abortus wilt nemen of niet. activiste Luca vertelt dat de actiegroep is opgezet naar aanleiding van de stille tocht van Schreeuw om Leven.

De twee groepen staan lijnrecht tegenover elkaar, het is pro-life tegen pro-choice. “Wij zijn niet pro-abortus, we zijn voor het zelfbeschikkingsrecht. Het gaat een grens over als je probeert om voor andere mensen te bepalen”, legt de activiste uit. “Het gaat om wat beslist de vrouw zelf. Er zit een grens aan alles, voor mij is er een grens als iemand dreigt te sterven”, zegt Chris.

In Polen is de abortuswet strenger geworden. Het is bijna onmogelijk om een abortus te kunnen krijgen. Of dit ook naar Nederland komt, is nog maar de vraag. Luca was geschrokken van het nieuws over Polen. “Ik geloofde het bijna niet, tegelijkertijd zet het mij in gang”. Pro-life activist Chris blijft hopen en strijden voor een strengere abortuswet in Nederland. “We zouden al blij zijn met de verandering van 24 naar 12 weken bij een abortus, maar dan zijn we nog lang niet klaar”.

Over de auteur

Sofia Robben

Sofia Robben is redacteur voor B4YOU. Ze is geïnteresseerd in het buitenland, politiek en mode.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *