Is kerst te commercieel aan het worden?

Is kerst te commercieel aan het worden?

De afgelopen jaren geven Nederlanders steeds meer geld uit aan kerstcadeaus. Vorig jaar is er in de dagen voor kerst bijna drie miljard euro uitgegeven, dit is 600 miljoen euro meer dan in een normale week.

In 2000 deed het marktonderzoekbureau NFO een onderzoek onder 500 personen van zestien jaar of ouder. Uit dit onderzoek bleek al dat een kwart van de Nederlanders kerst minder leuk vond dan vroeger, bijna driekwart van de Nederlanders vond in 2000 dat kerst een te commercieel feest is geworden. Hoe komt het dat kerst steeds commerciëler wordt?

Volgens Retaildeskundige Paul Moers kunnen de loongolven in Nederland dit verklaren. Na de oorlog zijn de salarissen steeds meer gaan stijgen en hadden de Nederlandse burgers steeds meer geld te besteden en werd er in de loop van de jaren meer geld uitgegeven aan kerstcadeaus.

Hoe de meeste Nederlanders nu kerst vieren, gaat toch anders dan hoe dit vroeger gebeurde. De meeste Nederlanders zien tijdens kerst geen kerk meer van binnen en hebben langzamerhand andere tradities overgenomen. “Tijdens de oorlog zijn er veel Amerikanen en Canadezen naar ons land gekomen. De manier waarop zij kerst vierden was anders dan dat wij in Nederland gewend waren.” aldus Moers.

“Tijdens de oorlog zijn er veel Amerikanen en Canadezen naar ons land gekomen. De manier waarop zij kerst vierden was anders dan dat wij in Nederland gewend waren.”

Kerst in Amerika roept beelden op van felverlichte huizen en sokken aan een openhaard. Amerikanen zijn al weken voordat het überhaupt 25 december is, hun huizen aan het klaarmaken en verlichten voordat daadwerkelijk de grote dag is aangebroken. Tussen Thanksgiving en kerst veranderen de lokale radiostations in zogenaamde ‘Christmas Stations’ die aan één stuk door kerstmuziek draaien. Het hele land verandert langzamerhand in een kerstparadijs.

Veel van deze Amerikaanse tradities hebben de Nederlanders al zo’n beetje overgenomen. Straten in Nederland zijn nog nooit met zoveel lichtjes versierd en de kerstliedjes zijn zelfs voordat het Sinterklaas is op de radio te horen. Ook doen de Nederlanders massaal kerstinkopen, zodat er genoeg cadeaus onder de boom komen te liggen. “Nederlanders geven bakken met geld uit, op een goede zaterdag voor kerst kan dat richting de één miljard euro gaan.”, aldus Moers.

“Nederlanders geven bakken met geld uit, op een goede zaterdag voor kerst kan dat richting de één miljard euro gaan.”

Cadeaus geven tijdens kerst is niet iets nieuws. Bij de geboorte van Jezus arriveerden ‘enige wijzen uit het Oosten’ in Jeruzalem. Zij brachten drie cadeaus met zich mee, de wijzen schonken Jezus: goud, wierook en mirre. Het geven van cadeaus tijdens kerst is nog steeds gebruikelijk en wordt door veel mensen in Nederland gezien als een traditie.

Maar niet iedereen doet hieraan mee. Elke de Wit (35) viert heel graag kerst met haar familie, alleen doen zij dit zonder cadeaus. “Voor mij draait kerstmis niet om cadeaus geven, maar om de geboorte van Jezus. We vieren de geboorte van Jezus en staan even stil bij het leven.”, aldus de Wit.

“Voor mij draait kerstmis niet om cadeaus geven, maar om de geboorte van Jezus. We vieren de geboorte van Jezus en staan even stil bij het leven.”

Kerst zonder cadeaus klinkt eigenlijk nog niet zo gek. Kerst draait om het het vieren van de gezelligheid en de aanwezigheid van je familie en naasten, daarvoor hoeven Nederlanders geen één miljard euro aan uit te geven.

Hieronder vindt u de uitzending van 8 december, Paul Moers praat hier verder over het consumenten gedrag tijdens kerst. 

Over de auteur

1 reactie

  1. Avatar

    er wordt meer gevierd (met cadeaus) dan ooit. Valentijnsdag was een aantal jaren geleden ook nog niet zo groot als nu. En er worden steeds meer bijzondere koopmomenten gecreëerd, denk aan Black Friday, Cyber Monday

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *