Ouderen tijdens kerst: eenzaam of niet?

Ouderen tijdens kerst: eenzaam of niet?

Sinterklaas is weer het land uit en dat wil zeggen dat de kerstdagen weer steeds dichterbij komen. Samen zijn met familie is een van de dingen die centraal staan tijdens deze feestdagen. Ouderen die in een verzorgingshuis wonen kunnen echter niet meer met de gehele familie rond het kerstdiner zitten. Nu al helemaal niet, dankzij het coronavirus. Hierdoor is onder andere Lieselot Schellekens helpende bij het Bartholeus Gasthuis van mening dat ouderen eenzaam zijn tijdens de kerst. Noor Verwijs, helpende bij een verzorgingshuis met dementerende ouderen in Utrecht is het hier niet mee eens: “Er is altijd wel iemand in de omgeving.”

Schellekens merkt op dat kerst eigenlijk hetzelfde is als een normale dienst. “Er is niet veel ruimte om de ouderen bijvoorbeeld tijdens het avondeten extra aandacht te geven. Daarnaast is er nog maar een beperkt aantal mensen dat goed kan communiceren.” De bewoners die hierbij zitten en nog wel goed kunnen communiceren kunnen zich volgens Schellekens nog wel eens eenzaam voelen. Verwijs is het hier niet mee eens, volgens haar is er altijd wel iemand in de buurt en hebben de ouderen dus altijd wel iemand met wie zij een praatje kunnen maken. “We hebben een gezamenlijke eetzaal en woonruimte, de bewoners zijn dus vrijwel altijd samen en zitten bijna nooit alleen op hun kamer.” Daarnaast geeft ze aan dat er met de kerst een hoop activiteiten worden georganiseerd om de ouderen zo goed mogelijk te vermaken. “Er is een gezamenlijk kerstontbijt, lunch en lopend buffet bij het avondeten. Hierbij hebben de bewoners dus ook nog eens zelf inspraak over wat ze willen eten en bij wie ze willen zitten. Verder is overdag een team aanwezig die bijvoorbeeld samen met de bewoners een kerstquiz gaat doen of muziek gaat luisteren.” Verwijs geeft ook aan dat de dementerende ouderen in eerste instantie misschien niet realiseren dat het kerst is, maar dat deze traditie iets is dat ook altijd in de levens van de bewoners een rol heeft gespeeld. “De ouderen hebben nog wel veel herinneringen aan vroeger. Ik denk doordat kerst nu nog steeds elk jaar zo feestelijk wordt gevierd, dat het wel iets bij hen naar boven brengt.” De ouderen worden met deze feestdagen dus weldegelijk in het zonnetje gezet, waardoor zij zich hopelijk niet zo eenzaam zullen voelen.

Familie speelt met kerst echter ook een grote rol. Vanwege het coronavirus kunnen er niet zo veel mensen langskomen zoals gewoonlijk. Bij Verwijs op de afdeling mag er bijvoorbeeld maar één persoon per bewoner per dag op bezoek komen. Dus ook met de kerstdagen. “De meeste mensen zijn wel wat verder in hun dementie en maken het niet zo bewust mee dat er maar zo weinig mensen lang mogen komen met de kerst. De bewoners die wat helderder zijn vinden het natuurlijk jammer dat er maar één persoon per dag kan komen, maar zijn allang blij dat het wel weer mag.” Schellekens vult daarbij aan dat er nu misschien wel minder mensen langs mogen komen, maar dat de mensen die wél mogen komen vaker langskomen.

Het is volgens de twee zorgmedewerkers moeilijk om te beslissen of de ouderen op hun afdeling nou echt eenzaam zijn. “Heel veel bewoners kunnen niet goed meer uitleggen hoe zij zich precies voelen. Ik denk wel dat er vast wel bewoners zijn die zich misschien eenzaam voelen, maar als afdeling doen wij er alles aan om dat te voorkomen. Vooral tijdens de kerstdagen, omdat het dan een gezellig samenzijn hoort te zijn”, vertelt Verwijs. Volgens Schellekens heeft eenzaamheid meerdere betekenissen. “Het is voor iedereen heel persoonlijk of iemand zich eenzaam voelt of niet. Voor iedereen is het anders. Sommigen zijn bijvoorbeeld meer aandacht gewend dan anderen. Wanneer zij dat niet krijgen voelen zij zich veel eenzamer dan mensen die dat niet eens gewend is”, aldus Schellekens.

Over de auteur

Eva Doesborgh

Eva is een crossmediale journaliste met oog voor detail. Ze gaat gestructureerd te werk en is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Haar hart ligt met name bij het maken van producties over politieke en maatschappelijke thema’s. Momenteel schrijft ze bijdrages voor NH Nieuws ’T Gooi en tegelijkertijd is ze bezig met het verfijnen van haar kwaliteiten op haar opleiding journalistiek. Hier volgt zij ook een honours-traject over de Tweede Kamerverkiezingen. Daarvoor schrijft ze o.a. fact-checks over de claims van politici. Verder is ze student-assistent, wat inhoudt dat ze eerstejaarsstudenten journalistiek coacht bij het maken van hun eerste artikelen en audiovisuele producties.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *