Het effect van labels

Het effect van labels

Labels worden vandaag de dag steeds vaker gebruikt. Wijk jij lichtelijk af van de rest? Dan zal er wel iets mis zijn. Anne Both, masterstudent kind en jeugdpsychologie, kreeg op jonge leeftijd het label gegeneraliseerde angststoornis opgeplakt. Deze labels worden volgens haar alleen niet altijd op de juiste manier gebruikt. 

Anne kreeg op jonge leeftijd al te kampen met een groot gevoel van angst. Hier is uiteindelijk het label gegeneraliseerde angststoornis op geplakt. Jarenlang wist zij hier goed mee om te gaan, maar sinds de coronacrisis zijn haar oude angsten en daarbij nieuwe angsten aangewakkerd. “Eigenlijk ben ik bang om paniek te krijgen in bepaalde situaties.”, zegt Anne, “Bijvoorbeeld naar de winkels gaan vind ik heel spannend aangezien ik daar ziek zou kunnen worden.”

De nieuwe aangewakkerde angsten hebben twee nieuwe labels gekregen, namelijk compulsieve stoornis en paniekstoornis. De werking en het gebruik van deze labels vindt Anne niet altijd even eerlijk en zelfs een beetje scheef. “Wat ik soms lastig vind aan die labels is dat het het vaak net niet helemaal is maar je hem wel krijgt omdat het handig is.” vertelt Anne. “Ik ben echt niet persé tegen labels, omdat het ook fijn is om te weten wat je hebt.” In die zin wordt er een soort kapstokje door labels gecreëerd waar je iets aan op kunt hangen, een soort rust.

Volgens Anne wordt er te erg gedacht in de gegeven diagnose en het aanpakken daarvan dan aan het aanpakken van de kern van het probleem. Uiteindelijk is ze voor labels omdat deze niet voor niets bedacht zijn, ook heeft ze vanuit haar opleiding geleerd dat ze zinvol zijn. Waar ze meer op tegen is, is de manier waarop het nu werkt in Nederland. Dat je dus een label nodig hebt om de juiste zorg te kunnen krijgen. Labels zijn dus nuttig zolang ze op de juiste manier gebruikt worden.

Over de auteur

Robin Arema

Robin is een enthousiaste journaliste en hunkert naar mooie verhalen. Wanneer iets haar prikkelt kan dit het vuurtje doen branden en bijt ze zich erin vast. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Haar passie is verhalen maken die zich laten lezen maar die ook spreken. Verhalen voor men die geprikkeld wil worden met nieuwe ideeën, inzichten en overtuigingen. Verhalen van een verschillende kant belichten met waar geschikt een sprankje humor. Momenteel is ze haar journalistieke voelsprieten en werkpoten aan het trainen op de school voor journalistiek. Robin is een creatieveling en hoopt dit op meerdere fronten toe te kunnen passen. In tekst, beeld en de manier van denken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *