Alcoholgebruik onder jongeren

Alcoholgebruik onder jongeren

foto:pexels

[/audio]Jongeren boven de 18 jaar mogen in Nederland legaal alcohol drinken. Toch beginnen veel jongeren hier al veel eerder mee. Uit cijfers van het Trimbos instituut uit 2019 blijkt dat bijna de helft van de 12- t/m 16-jarige scholieren ooit wel eens alcohol heeft gedronken. Verschillende jongeren vertellen hun verhaal.

De eerste vraag die ik verschillende jongeren stel is dan ook: “Hoe oud was jij toen je begon met alcohol drinken?” Het antwoord op deze vraag is verschillend, sommige begonnen al vroeg met drinken en anderen waren later. Ook nuttigen verschillende jongeren verschillende soorten alcohol.
De een begint met bier en wijn om ‘rustig op te bouwen qua sterkte’ en de ander begon juist met mixdrankjes omdat ‘bier en wijn toen nog vies waren’.

Het aantal drankjes dat, toen en nu, wordt gedronken verschilt ook. De jongeren merken dat de situatie waarin ze verkeren ook invloed heeft op hun alcoholgebruik. Thuis met vrienden wordt er vaak meer gedronken dan op het terras op bij een uitgaansgelegenheid. Dit heeft vooral te maken met de prijs van alcohol, waar je in de supermarkt al een fles wijn koopt voor €4 heb je voor datzelfde bedrag vaak een glas wijn op het terras. De jongeren gaven aan dat ze vaak indrinken voor het uitgaan, vooral om een beetje los te komen

De jongeren twijfelen nog over de gevolgen van alcohol: positief of negatief? De meeste jongeren vinden dat er positieve én negatieve kanten zijn aan alcohol. Zo kan alcohol zorgen voor een gezellige sfeer, maar kunnen de gevolgen ook groot zijn als er te veel wordt gedronken. Één ding is zeker: jongeren zijn zich in ieder geval bewust van de gevolgen en zijn niet roekeloos in hun gedrag.

Over de auteur

Julia Kuipers

Julia is een nieuwsgierige journalist in opleiding.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *