“Het is meer dan alleen buikpijn”

“Het is meer dan alleen buikpijn”

Laure Wiggers (24) is student en heeft PDS – prikkelbaar darm syndroom. Dat heeft op diverse manieren gevolgen voor haar dagelijks leven. “Ik heb eigenlijk al vanaf dat ik jong was last van buikpijn, maar vier jaar geleden werd dat erg genoeg om het PDS te noemen,” zegt Wiggers. Ze heeft niet alleen last van buikpijn, maar ook van opvliegers, ontregelde ontlasting en rugpijn. “De pijn vind ik niet zo heel erg. Het ergste vind ik als ik naar de wc moet door stress.”

“Mijn klachten worden erger van stress, daarom probeer ik stressvolle situaties te vermijden,” legt Wiggers uit. “Dan krijg ik het warm, ik krijg krampen en buikpijn. Ik moet dan ook meteen naar de wc.” Helaas zijn niet alle stressvolle situaties zijn te vermijden. “Ik probeer me niet tegen te laten houden door de buikpijn, maar het is wel vervelend en lastig. Vroeger wist ik als mijn mandje halfvol was tijdens het boodschappen doen, dat ik naar de wc moest. Daar kreeg ik stress van, wat de buikpijn alleen maar erger maakte.”

Een andere oorzaak van klachten is de voeding. Wiggers volgt het FODMAP dieet, een zeer beperkt dieet waarbij ze groepen koolhydraten uitsluit en één voor één weer herintroduceert, om te kijken van welke voeding klachten ontstaan. “Voor mij werkt het super goed,” zegt Wiggers, “ik heb momenteel heel weinig klachten. Maar dit dieet is niet dé oplossing, het werkt niet voor iedereen die PDS heeft.”

Wiggers is heel blij dat het nu beter gaat, maar proces daar naartoe was wel moeilijk en intens. In het ziekenhuis kreeg ze te horen dat er geen oplossing is voor PDS en dat haar symptomen maar moest bestrijden aan de hand van alternatieve geneeskunde. “Ik ben depressief geworden,” zegt Wiggers, “maar ik heb mijn ervaringen bijgehouden op een blog zodat anderen ervan kunnen leren. Verder ben ik vitamine supplementen gaan slikken en naar een psycholoog gegaan. Dat heeft voor mij geholpen.”

Over de auteur

Fiep Herinckx

Fiep is redacteur voor YOUNEWS. Zij is geïnteresseerd in duurzame levensstijlen, fotografie, cultuur en sociaal-maatschappelijk activisme.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *