Ongelijkheid door opleidingsniveau

Ongelijkheid door opleidingsniveau

Kinderen van hoogopgeleide ouders krijgen vaker een te hoog schooladvies in groep 8, en het niveau van kinderen van laagopgeleide ouders wordt juist vaker onderschat, blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). En dit is slecht voor de kansengelijkheid op scholen.

Op scholen met ouders die vooral laagopgeleid zijn wordt er vaker onder toetsniveau geadviseerd in vergelijking met andere scholen met veelal hoogopgeleide ouders: 23 versus 8 procent. Het havo-schooladvies loopt erg uiteen bij kinderen van laag- en hoogopgeleiden. Van alle leerlingen die in de toets op havo-niveau eindigden, had zestig procent van de kinderen van hoogopgeleiden dit niveau al als advies gekregen. Bij de kinderen van ouders die laagopgeleid waren, was slechts in dertig procent van de gevallen het advies van tevoren ‘havo’ geweest.

Op de basisscholen zelf doen de juffen en meesters natuurlijk zo veel mogelijk hun best om een passend schooladvies te geven aan de leerlingen. Janne de Vries (23), groep 8-juf in Amsterdam, vind het dan ook moeilijk om te horen dat dit systeem voor kansenongelijkheid zou zorgen. Zelf ziet ze ook verbetering, en zou ze liever ook pas op een latere leeftijd een niveau, met het bijbehorende label hoog- of laagopgeleid, willen geven aan deze jonge kinderen. De Vries: “Ik zie uiteindelijk ook liever een flexibeler systeem waarbij de overgang naar de middelbare school minder ingrijpend is voor de toekomst van de kinderen.”

De termen hoog- en laagopgeleid zijn nu al veel langsgekomen. Maar kunnen die termen nog wel? Houd dit niet ook kansenongelijkheid in stand? Wanneer een kind in groep 8 al het label hoog- of laagopgeleid opgeplakt krijgt, kan dit op een jonge leeftijd al suggereren dat hoogopgeleid zijn hoger of beter is dan het ander. Wethouders van grote steden en de minister van Onderwijs willen ook af van deze termen. Het is alleen nog zoeken naar een goed alternatief.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *