Prikkelbaar Darm Syndroom: Een echte ziekte of zit het tussen je oren?

Prikkelbaar Darm Syndroom: Een echte ziekte of zit het tussen je oren?

Foto: Pexels

Veel mensen en dokters zijn van mening dat het Prikkelbaar Darm Syndroom tussen je oren zit, maar is dat wel zo? Maag-darm-leverarts Marten Otten beantwoord deze vraag en vertelt wat het Darm Syndroom inhoudt. 

Vijf tot twintig procent van de Nederlanders loopt rond met het Prikkelbaar Darm Syndroom, dat zijn twee tot tweeënhalf miljoen mensen. Veel mensen denken dat het Darm Syndroom een darmziekte is, maar “Het Prikkelbaar Darm Syndroom of PDS is geen darmziekte zoals vaak wordt gedacht, het is een systeemziekte. het menselijk lichaam bestaat uit verschillende systemen. Er is eigenlijk sprake van een te snelle wisselwerking van informatie van je darmen naar de hersenen en van je hersenen naar je darmen,” aldus Marten Otten. Mensen ontdekken dat ze een prikkelbare darm hebben doordat ze last denken te krijgen van een buikinfectie. Zo’n infectie duurt twee tot drie weken en verdwijnt doordat het afweersysteem van je buik erop reageert door middel van bijvoorbeeld diarree. “Na die tijd zijn de klachten niet afgenomen en komen ze erachter dat er wat anders speelt, het Prikkelbaar Darm Syndroom,” zegt Otten.

Elke patiënt is anders, ervaart andere klachten en heeft een andere behandelmethode nodig. Dat is wat het Prikkelbaar Darm Syndroom zo complex maakt. “Het beste wat je kunt doen is uitleggen aan de patiënt wat een prikkelbare darm inhoudt en dat het niet gevaarlijk is. Dan is hij of zij gerustgesteld. Vervolgens kijken we samen hoe het Syndroom is veroorzaakt. Soms zegt een patiënt dat hij bij een vakantie in Spanje een voedselvergiftiging heeft opgelopen, dan is dat de prikkelende factor geweest,” weet Otten uit de gesprekken met zijn patiënten. Samen met zijn patiënt gaat de MDL-arts opzoek naar de behandelmethode dat het beste bij hem of haar past. Hiervoor is het ‘Reduce PDS Project’ ontwikkeld. Deze is terug te vinden op de site van de Prikkelbaar Darm Syndroom Belangenorganisatie, www.pdsb.nl. De patiënt krijgt een aanbod van elf behandelmethoden waaruit gekozen kan worden. De patiënt kijkt wat het meest geschikt voor hem of haar is. Zo is er vaak sprake van bepaald voedsel waar het systeem niet tegen kan en wordt er vaak behandeld met verschillende soorten diëten. “De ene patiënt vindt het fijn om een streng eliminatiedieet te volgen, een ander wil gebruik maken van probiotica of van medicijnen die zorgen voor spierontspanning en bij een ander werkt het juist goed om een cognitieve behandeling te krijgen, zoals hypnotherapie waarbij je leert om de pijn op een andere manier te waarderen,” vertelt Marten Otten.

Marten Otten is al gepensioneerd, maar hij werkt nog altijd bij een privékliniek in Apeldoorn. Hij heeft met zijn jarenlange werkervaring zelf van dichtbij gezien en kunnen vaststellen of het Prikkelbaar Darm Syndroom iets is wat tussen je oren zit, “dat is het niet.”

Over de auteur

Mirella Waaijenberg

Mirella is een crossmediale freelancejournalist. Haar interesse ligt vooral bij de maatschappelijke en culturele onderwerpen. Daarnaast is ze schrijver voor het muziekplatform Catching Music, waar zij recensies en previews schrijft, en zich soms bezig houdt met de nieuwe releases. Mirella is de bedenker en een van de schrijvers van de nieuwe rubriek van Catching Music: In The Spotlight. Hierin interviewt het platform maandelijks artiesten. Vragen? Laat een reactie achter. Liever mailen? Dat kan naar mirellawaaijenberg@gmail.com. Of neem contact op via Mirella’s LinkedIn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *