“Volwassen of niet, ik zal altijd een probleemkind blijven”

“Volwassen of niet, ik zal altijd een probleemkind blijven”

In Nederland zijn we goed in het detecteren van gedragingen die afwijken van de norm. Met de beste intenties wordt er een oplossing gezocht en een naam aan het probleem gegeven. Het nadeel hiervan is dat die mensen met een ‘label’ in hokjes worden geplaatst en vaak beteuterd achterblijven. Zo ook ‘probleemkinderen’, waarmee Bastiaan Kegel in zijn jeugd werd gelabeld: “Volwassen of niet, ik zal altijd een probleemkind blijven in de ogen van instanties of mijn omgeving.”

Hoewel Bastiaan twijfelde om mee te doen aan dit interview, overwon zijn angst het van het taboe dat er aan het label ‘probleemkind’ hangt. “Op mijn tiende werd ik gediagnosticeerd met ADHD. Ikzelf merkte ook wel dat ik wat drukker was dan de andere kinderen, maar ik wilde niet anders zijn dan de rest. Toen ik me daar op de middelbare school steeds meer van af ging zetten, werd ik ‘lam gelegd’ met medicatie. Ik werd een stuk rustiger en mijn cijfers gingen omhoog, wat voor mijn omgeving een bevestiging was dat deze behandeling succes had. Maar ik ervoer het op een heel andere manier, namelijk dat ik mijn eigen persoonlijkheid niet kon en mocht behouden.”

De rol van de ouders/verzorgers is bepalend in dit soort situaties. Die willen het beste voor hun kind en dat wordt vaak afgemeten aan de prestaties op school. De vraag is of zij wel goed genoeg ge├»nformeerd worden over de medicatie, die zij hun kind laten nemen. Sociologe Laura Verrips geeft aan vaker over dit probleem te horen: “Ouders/verzorgers krijgen vaak de onmogelijke keuze tussen zware medicatie voor hun jonge kind of verwijdering van een school. Vaak blijkt dat de ouders/verzorgers onder sociale druk kiezen voor de medicatie. Dit is vaak de ‘beste’ oplossing voor de ouders, maar wat opvalt is dat er vrijwel nooit iets aan de kinderen zelf wordt gevraagd. Daar moeten we echt nog stappen in maken.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *