Leren leven met PDS

Leren leven met PDS

foto: Jacqueline Prummel

PDS of Prikkelbare Darm Syndroom is één van de volksziektes van de eenentwintigste eeuw. Toch is het niet helemaal duidelijk wat deze aandoening precies is, ook niet voor darmexperts. Juist doordat de oorzaak niet helemaal duidelijk is, is het soms lang zoeken voor patiënten naar welke behandeling werkt voor hun lichaam. Orthomoleculair therapeut Ellen Geerlings  gaat individueel opzoek, samen met de patiënt, wat wel en niet werkt voor het specifieke geval. Florianne Borra lijdt zelf aan de aandoening PDS en heeft al tal van behandelingen geprobeerd. Geerlings en Borra gaan in gesprek over de aandoening waar nog zoveel vragen over bestaan.

Om te beginnen legt Geerlings uit wat een orthomoleculair therapeut precies doet. Ze vertelt dat een orthomoleculair therapeut een stukje verder kijkt dan een diëtist of voedingscoach. Er wordt namelijk niet alleen gekeken naar de voeding, maar ook naar de manier van eten, ontspanning van het lichaam en de verbinding tussen fysiek en mentaal. Er wordt vooral uitgegaan van het zelfhelend vermogen van het lichaam. Dit houdt in dat het lichaam zich, mits het goed verzorgd wordt en de juiste stoffen binnenkrijgt, heel goed zelf kan genezen. “Als iemand bepaalde klachten heeft, kun je daar bij wijze van spreken een pleister opplakken en daarmee de klacht gaan onderdrukken. Je kunt ook gaan kijken hoe je het lichaam kunt ondersteunen, zodat het van binnenuit opgelost wordt,” aldus Geerlings.

Over naar het echte onderwerp van het interview: de onduidelijkheden rond PDS en de verschillende behandelingen die PDS-patiënten kunnen proberen om met de ziekte te leren leven. Geerlings vertelt dat zij de term PDS ziet als een stempel voor de klachten waarvan niemand precies weet waar ze vandaan komen, ook de artsen niet. Op de vraag of ze veel te maken heeft met patiënten van PDS bij haar werk antwoordt ze: “Ja, eigenlijk is het zo dat bijna iedereen die bepaalde gezondheidsklachten heeft, daarnaast ook darmklachten ervaart. Ik heb dus veel te maken met mensen die lijden aan darmklachten, al dan niet met de diagnose of stempel PDS.”

Borra vertelt hierna openhartig over hoe zij al lange tijd lijdt aan de ziekte en hoe de klachten ineens ontzettend verergerde na het eten van een groot stuk vlees. “Toen werd ik heel erg ziek en eigenlijk ben ik anderhalf jaar ziek gebleven, echt tot op het punt dat ik niet meer naar school kon,” aldus Borra. Wanneer Borra uitlegt dat ze lang heeft moeten wachten op een antwoord over de oorzaak, vertelt Geerlings dat dit een veelvoorkomend probleem is: “Dat is ook het probleem van darmklachten, ze zijn vaak zo vaag. Zeker bij PDS-klachten, de ene dag heeft de patiënt er wel last van, maar de andere dag juist helemaal niet. De ene keer krijg je klachten van broodeten, terwijl het de andere keer goed gaat. Het is ontzettend ontastbaar en dat is vaak voor de reguliere zorg heel erg lastig, want het kan dan onduidelijk zijn wat precies het probleem is.”

Er zijn tal van behandelingen en diëten die bij PDS vaak worden geadviseerd om te proberen. De patiënt moet door verschillende dingen te proberen, zelf erachter zien te komen wat helpt. Geerlings vertelt hierover dat ontspanning nummer één is om klachten te verminderen. “Je kan nog zo goed en gezond eten, maar als je stress ervaart, weinig beweegt en slecht slaapt heb je maar een kwart te pakken. Die vier punten gaan hand en hand met elkaar: dus voeding, je fysieke gezondheid, ontspanning en slapen. Die zijn echt cruciaal om klachten te bestrijden,” legt Geerlings uit over de basis van klachtenbestrijding. Over het stukje voeding vertelt ze meer: “Wat je darmklachten ook zijn, het is altijd heel goed om na te gaan van welke voedingsstoffen je meer last krijgt, want voeding is persoonlijk. Je kunt beginnen met een tijdje je voeding bij te houden en op te schrijven wanneer je precies klachten ervaart. Hiermee krijg je veel inzicht, maar veel mensen doen dat stukje niet en krijgen dan aannames.” Geerlings legt verder uit dat specifiek bij darmklachten in de basis rekening gehouden moet worden met het gebruik van gluten, voornamelijk tarwegluten, bijvoorbeeld in de vorm van brood en pasta. De volgende tip die ze geeft is: veel groenten eten en ook goed variëren in welke groente je eet én in de bereiding ervan. Als laatste tip geeft ze mee dat teveel koemelk geen goed plan is bij darmklachten, daar reageren veel mensen namelijk op. De zoektocht naar wat precies werkt voor patiënten met PDS, blijft een individuele zoektocht van proberen en kijken wat werkt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *