“Cold is power!”

“Cold is power!”

“Breathe in breathe out. Go with the flow of the breath”. Het is vroeg in de ochtend. De donkere nacht gaat over in een lichte schemering en de nevel is nog te zien over het water. Een groepje mensen staan aan de rand van het water en maken rustige bewegingen op het ritme van hun ademhaling. “Breathe in breathe out”, stapje voor stapje gaan ze het water in. 

Zwemmen in de kou. Het is een bekend fenomeen geworden door de Limburgse man Wim Hof, ook wel bekend als de ‘Ice man’. Het is tegenwoordig erg populair om in de vroege ochtend een duik te nemen in het koude water. Hof ontwikkelde een methode waardoor mensen beter bestand tegen kou zouden kunnen zijn. De ‘Ice man’ deelt nu op verschillende plekken over de wereld zijn methode.

In 2011 werd Hof onderzocht om te achterhalen of de zogenoemde Wim Hof Methode daadwerkelijk een positieve invloed kan hebben op het autonome zenuwstelsel. Onderzoekers van het Radboud Universitair Medisch Centrum dienden hem een endotoxine-injectie toe terwijl hij zijn eigen technieken toepaste. Deze injectie bevatte een stukje dode bacterie. Het immuunsysteem reageert hierop alsof er levende bacteriën het lichaam binnendringen en maakt een verhoogd aantal ontstekingseiwitten aan. Normaal gesproken zorgt een toediening in dergelijke dosis voor griepverschijnselen, zoals koorts en hoofdpijn. Wat bleek uit het onderzoek? Hof maakte tot wel de helft minder ontstekingseiwitten aan dan gezonde vrijwilligers die geen techniek toepasten. Dit betekent dat de Wim Hof Methode daadwerkelijk een positief effect heeft op het menselijk lichaam.

Michiel (25) en zijn broer Peter de Koning (29) springen al drie winters lang dagelijks het water in. Peter heeft onlangs de workshop van Wim Hof gevold en vertelt hoe de combinatie van ademhaling, meditatie en zwemmen in de kou invloed heeft op zijn dagelijks leven. Zoals de broers zeggen “Cold is power!”.

Over de auteur

Rianne Horning

Rianne Horning Opgegroeid en gevormd door het leven in een compacte multiculturele wereldstad. Niet alleen de stad, maar het minimalistische leven in Thailand en de vele reizen hier om heen hebben mij gevormd tot wie ik nu ben. Ik ben bezig met het ontwikkelen van mezelf als freelance journalist. Zo verdiep ik me graag in maatschappelijk relevante onderwerpen. Onderwerpen waar jij en ik mee te maken hebben. Ik deel mijn kennis en onderzoek graag via het schrijven en spreken. Zo heb ik voor AmsterdamFM verschillende voxpop´s en artikelen gemaakt. De komende jaren zal ik me verder verdiepen in de thema’s rondom klimaat, gender en gelijkheid.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *