De kasteeltoren van IJsselstein

De kasteeltoren van IJsselstein

De geschiedenis van IJsselstein gaat ver terug. In 1144 werd het kasteel gebouwd. Het kasteel ligt midden in het centrum. in 1279 wordt Gijsbrecht van IJsselstein genoemd als heer van IJsselstein.

In 1280 werd de zoon van Gijsbrecht, Arnoud van Amstel gevangengenomen. Vijf jaar later werd hij vrijgelaten. Bertha van Heukelom was gehuwd met Gijsbrecht. Bertha van Heukelom is bekend geworden in 1297 omdat zij de aanvoerder was tijdens de oorlog tegen Utrecht. Omdat Gijsbrecht van IJsselstein weigerde zijn kasteel af te staan werd hij gevangengenomen in Culemborg en was Bertha alleen over, ze wilde voor geen goud haar huis opgeven. Na veel onderhandelingen kwam het erop neer dat Bertha moest kiezen wie van haar mannen vrijgelaten werd en welke helft er vermoord werd.

Alleen de toren staat op dit moment nog, dit maakte deel uit van het Kasteel IJsselstein. Het kasteel is al in 1888 afgebroken. Het bestond uit een groot complex van gebouwen, torens en muren met een slotgracht er omheen. De fundamenten van het kasteel zitten nog steeds in de grond. En gelukkig is de toren bewaard gebleven, die nu dus nog steeds bezichtigd kan worden. Ongeveer een jaar geleden is er een ijzeren omlijning neergezet zodat er gezien kan worden wat de omvang was van het kasteel. Het museum van IJsselstein is gelinkt aan de toren en organiseert hier ook tentoonstellingen over.

De toren is nu dus bereikbaar voor iedereen. Het museum van IJsselstein hoopt dat ook de jeugd zich meer gaat verdiepen in de geschiedenis van IJsselstein. De basisscholen kunnen ook workshops volgen in de toren om zo de kinderen meer te weten te laten komen over de geschiedenis van IJsselstein.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *