“Gezamenlijk zouden we dit varkentje wel even wassen”

Vorige week zijn de eerste mensen gevaccineerd met het coronavaccin. Verpleeghuismedewerkster Sanna Elkadiri kreeg 6 januari als eerste het vaccin. Veel Nederlanders kunnen niet wachten tot zij aan de beurt zijn, maar toch zijn er enkele Nederlanders die zo hun vraagtekens hebben bij dit vaccin. Viroloog en OMT-lid Menno de Jong vertelt meer over dit vaccin.

Volgens de Jong zijn zorgen over de mogelijke bijwerkingen niet nodig. Er zijn meer dan 40.000 mensen getest met dit vaccin, daar zijn geen ernstige of niet verwachte bijwerkingen uitgekomen. Heel veel verschillende universiteiten en onderzoekers hebben tijd en geld in dit vaccin gestopt. Het is dus helemaal niet zo gek om te bedenken dat het vaccin in zo’n korte tijd is ontwikkeld.

Het vaccin is van groot belang, want Nederlanders willen graag weer terug naar het oude ‘normaal’. Dit is volgens de Jong ook terug te zien in cijfers, mensen houden zich minder aan de maatregelen en hierdoor stijgen de besmettingen.

“Mensen houden zich minder aan de maatregelen, mensen zijn moe. Dit kan ik me ook wel voorstellen, het wordt steeds lastiger om afstand te houden en om niet naar je werk te gaan. Dat was in de eerste golf ook anders, toen hadden we echt een collectieve verantwoordelijkheid, iedereen hield zich eraan en gezamenlijk zouden we dit varkentje wel even wassen.”, aldus de Jong.

In de zomer kunnen we misschien weer dingen doen die we van vorige jaren gewend zijn. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat meer mensen gevaccineerd zijn en omdat het beter weer wordt. Voor nu moeten we nog even geduld hebben.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *