Klassieke Muziek trekt op onder Jongeren

Klassieke Muziek trekt op onder Jongeren


Tussen jongeren en klassieke muziek wordt niet vaak een verband gelegd, maar is dit terecht? Op het eerste gezicht zou je zeggen van wel. Uit de resultaten van een Muziekstudie vanuit de stichting Cultuur Eindhoven bleek bijvoorbeeld dat in 2016 ouderen het grootste gedeelte uitmaakten van het klassieke muziek publiek, rond de helft van het totale publiek is 65 jaar of ouder. De groep jongeren van 12 tot 19 jaar besloeg nog geen 20% van het publiek. Ook mensen die zelf concerten bezoeken geven aan vooral grijze hoofden te zien. Volgens Sander Swiep, presentator en programmamaker van klassieke muziek zender NPO4, valt dit simpelweg te wijten aan het feit dat jongeren niet genoeg kennismaken met klassieke muziek. “Onbekend, onbemind, zou je kunnen zeggen,” volgens Swiep zou klassieke muziek anders veel populairder zijn onder jongeren.

Recent is gebleken dat Swiep daar nog best eens gelijk in zou kunnen hebben. Afgelopen jaar deed het Britse Royal Philharmonic Orchestra namelijk onderzoek naar het publiek dat zich aangetrokken voelt tot klassieke muziek en wat bleek, de groep jongeren die naar klassieke muziek luistert is tijdens de corona-crisis flink gegroeid. Volgens het onderzoek was dit jaar bijna een derde van de groep die klassieke muziek streamt tussen de 18 en 25 jaar oud, 37% van de Britse klassieke muziek luisteraars is onder de 35 jaar oud en wereldwijd is de groep klassieke muziek luisteraars onder de 35 jaar gestegen met 17%. Het is een opvallende trend die niet los van de gebeurtenissen van afgelopen jaar lijkt te staan.

De stijging wordt in het onderzoek in verband gebracht met de pandemie en de bijhorende wereldwijde lockdowns. Klassieke muziek lijkt hét genre te zijn waar mensen kalmte bij lijken te zoeken te midden van alle hectiek. Van de klassieke muziek luisteraars onder de 35 jaar geeft 35% aan dat de klassieke muziek ze helpt te ontspannen en over het algemeen ervoor zorgt dat ze zich beter voelen. 18% procent voelt zich erdoor opgevrolijkt. Online muziek streamen is tijdens de lockdown natuurlijk een makkelijk alternatief voor concerten of andere fysieke muziekaanbieders. diensten als Spotify gedijen goed onder de omstandigheden en ook radiozenders zien de luistercijfers omhoog gaan.

Het lijkt erop dat er over het algemeen meer naar klassieke muziek wordt geluisterd. Volgens Primephonic, een muziekplatform die klassieke muziek streamt, is hun publiek afgelopen jaar in zijn geheel met 10% gegroeid. Een onderzoek van medium.com brengt dit weer in verband met de crisis in een lijngrafiek, waarbij de lijn in toenemende besmettingen en de lijn die de stijgende hoeveelheid luistertijd van Amerikaanse Primephonic-gebruikers voorstelt, bijna synchroon oplopen.

Het is moeilijk te voorspellen of dit effect nog blijft als de pandemie afzwakt. Het is mogelijk dat met de pandemie namelijk ook de behoefte aan klassieke muziek verdwijnt. Jongeren zouden bijvoorbeeld hun aandacht weer op popconcerten kunnen gaan richten wanneer die eindelijk weer toegankelijk zijn. Wat de Britse luisteraars onder de 35 jaar betreft zou volgens het onderzoek van het Royal Philharmonic Orchestra een gedeelte zich alsnog aangetrokken moeten voelen tot klassieke muziek na de lockdown, zij maken namelijk het grootste gedeelte uit van de groep die bereidt is om de klassieke muziek instellingen te steunen na afloop van de pandemie.

Klassieke muziek zou in ieder geval steeds minder onbekend moeten worden onder jongeren. Als Swiep de spijker op de kop heeft geslagen is dat bijna alles wat er nodig is om het genre onder deze groep populair te maken. Of deze ontwikkeling de vergrijzing in de concertzalen van de klassieke muziek ook daadwerkelijk terug gaat dringen is nog maar net de vraag, maar voor nu staat er één ding vast: klassieke muziek is duidelijk aan het opleven onder jongeren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *