Eenzaamheid onder Ouderen in Verpleeghuizen

Eenzaamheid onder Ouderen in Verpleeghuizen

Ouderen in verpleeghuizen hebben het niet makkelijk. Niet alleen zitten ze in de risicogroep en lopen ze zelfs risico binnen hun eigen verpleeghuis, ook zorgen de maatregelen ervoor dat ouderen in veel verpleeghuizen minder bezoek mogen ontvangen. Dit is onder normale omstandigheden al vervelend, maar hoe zit het dan met de feestdagen? Juist tijdens kerst komt de nadruk immers erg op samenzijn en vrienden te liggen. Gelukkig zijn er organisaties als Samen tegen Eenzaamheid en het Ouderenfonds die met initiatieven opkomen om die eenzaamheid tegen te gaan, zoals het sturen van kerstkaarten. Een leuk gebaar, maar helpt het ook echt?

Eenzaamheidsdeskundige Gonnie Lamers betwijfelt het. Volgens haar los je echte eenzaamheid, het diepgewortelde soort, helaas lang niet zo éénvoudig op. Een kerstkaart is voor echt éénzame ouderen misschien een tijdelijke opbeuring, maar doet verder weinig aan het gevoel van eenzaamheid. Daarvoor heb je volgens Lamers een meer permanente oplossing voor nodig, zoals sociale contacten.

Naast de organisaties die het op willen nemem tegen eenzaamheid onder ouderen, zijn ook de verpleeghuizen zelf druk deze periode. In de omgeving Utrecht geven meerdere instellingen aan bezig te zijn met het organiseren van activiteiten voor tijdens de feestdagen. Hoewel Lamers ook hiervan zegt dat het niet direct de oplossing is tegen eenzaamheid, laten anderen met een familielid in een verpleegtehuis weten blij te zijn met de inspanningen vanuit de verpleeghuizen.

Volgens Lamers is de eenzaamheid onder ouderen in verpleeghuizen tijdens corona ongetwijfeld gegroeid, ze verwacht ook niet dat de feestdagen hier veel aan gaan veranderen. Sterker nog, na de feestdagen zal de plotselinge terugval aan bezoekers en gezellige activiteiten juist negatief kunnen inwerken, omdat het gevoel van gemis dan groter kan zijn geworden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *