Sluiting sportscholen: de mentale gevolgen

Sluiting sportscholen: de mentale gevolgen

foto: Johnny Garcia via Pexels

De sluiting van de sportscholen heeft niet alleen een fysieke impact op sporters. Ook mentaal kan de sluiting zwaar vallen. Het kabinet heeft de sportscholen 14 december gesloten en het ziet ernaar uit dat de sluiting samen met de andere maatregelen, met drie weken verlengt gaat worden.

Het sluiten van de sportscholen valt onder veel sporters als een zware dobber. Het is onmogelijk om alle apparatuur thuis te hebben en daardoor kunnen sporters niet meer sporten zoals zij het liefste doen. Daarbij geeft sportpsycholoog Anne Mariken Duncker aan dat eenzaamheid en depressie op de loer liggen. Ze legt uit dat sporters zich onzeker kunnen gaan voelen, omdat ze niet meer of minder vooruitgang zien. Ook is de fitness een sociale plek, waar mensen met een passie voor sport vaak een praatje maken en zich even uitleven. Er is  volgens Duncker een kans op vereenzaming nu deze plek gesloten is. Een alternatief lijkt de oplossing te zijn. “Focussen op wat niet kan, helpt niet. De oplossing is naar mijn idee om alternatieven te zoeken, die je wel lekker fit houden. Het is anders dan anders, want je kunt niet meer een zwaarder gewicht pakken om je vooruitgang te meten, maar je kunt wel andere meetmomenten zoeken,” aldus Duncker.

De sportschool is volgens sporter Aislinn van Kaauwen(19) meer dan een plek om je fysiek uit te leven. Het is een plek waar ze naar eigen woorden altijd terecht kan: “Wanneer ik me even niet goed voel, ga ik sporten. Wanneer ik genoeg heb van de mensen om me heen, ga ik sporten.” Ook het sociale aspect van sporten is voor haar belangrijk. Even een praatje maken met medesporters of een oefening uitleggen wordt gemist. Verder geeft Van Kaauwen aan dat ze het moeilijk vindt dat ze geen vooruitgang meer kan zien. “Dat heeft ook echt effect op mijn motivatie om te sporten,” vertelt ze.

Sommige bezoekers van de sportschool trainen liever in teamverband, tijdens een groepsles. Hier zijn verschillende redenen voor zoals de sociale omgeving, maar ook een stok achter de deur hebben en gemotiveerd worden door een instructeur kunnen redenen zijn. Huub Kools(59) gaf voor de sluiting iedere week spinningles. Kools geeft aan dat hij snapt dat het voor sommigen moeilijker kan zijn om te beginnen met sporten, als ze niet de afspraak hebben van een groepsles.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *