Hartkloppingen, moet ik mij zorgen maken?

Hartkloppingen, moet ik mij zorgen maken?

Youtube: 3D Human Heart

Hartkloppingen is een steeds ‘populairder’ fenomeen onder jonge mensen. De reden hiervoor is niet bekend maar er wordt vaak gezegd dat het komt door de stress die de mens tegenwoordig ervaart. Zijn hartkloppingen iets om je zorgen om te maken? Dat is iets dat velen zich afvragen. 

Tegenwoordig hebben steeds meer jongeren last van hun hart. Of dit nu een daadwerkelijk indicatie van een hartinfarct is of een bijverschijnsel van stress, is lastig te onderscheiden. Sascha Arema, herstellende van een burnout, vertelt over haar ervaringen met hartkloppingen. “Hartkloppingen ervaar ik het meest op de momenten dat ik veel stress ervaar”, vertelt Sascha, “je voelt op zulke momenten je hart gewoon ontzettend hard en snel kloppen waar je je dan ook erg bewust van bent.” Hartkloppingen zorgen op zulke momenten niet alleen voor angst maar je kunt je er zelfs ook fysiek minder lekker door voelen.

“Dit is een erg herkenbare klacht”, zegt Corine Lutz, persvoorlichter van de Hartstichting, “dat veel jonge mensen die erg druk zijn, of in een burn out zitten, het idee hebben dat het mis is met hun hart.” Stress, angst en spanningen zijn duidelijke oorzaken van hartklachten, dit uit zich altijd op verschillende manieren. Hartkloppingen of hart-overslagen komen in gevallen van stress en angst het meeste voor.

“Daadwerkelijke klachten van het hart ontstaan meestal niet in rust maar juist tijdens inspanning”, stelt Corine, “meestal als jij meer inspanning gaat leveren dan heeft je hart meer zuurstof nodig, op deze momenten kun je dus verwachten dat je hart het moeilijker krijgt.” Wanneer je vooral hartkloppingen in rust ervaart is dit een indicatie dat het gaat om een onschuldige hartklopping en niet iets om je écht zorgen om te maken.

Over de auteur

Robin Arema

Robin is een enthousiaste journaliste en hunkert naar mooie verhalen. Wanneer iets haar prikkelt kan dit het vuurtje doen branden en bijt ze zich erin vast. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Haar passie is verhalen maken die zich laten lezen maar die ook spreken. Verhalen voor men die geprikkeld wil worden met nieuwe ideeën, inzichten en overtuigingen. Verhalen van een verschillende kant belichten met waar geschikt een sprankje humor. Momenteel is ze haar journalistieke voelsprieten en werkpoten aan het trainen op de school voor journalistiek. Robin is een creatieveling en hoopt dit op meerdere fronten toe te kunnen passen. In tekst, beeld en de manier van denken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *