De aandelen wereld in 2021

De aandelen wereld in 2021

Foto: Pexels

Het hectische beleggingsjaar van 2020 is achter de rug, maar waar moeten beleggers in dit nieuwe jaar hun geld in leggen? Het voorspellen in welke aandelen het goed gaan doen is moeilijk. Want niemand had verwacht aan begin van 2020 dat er een pandemie zou uitbreken, waarbij de hele wereld op zijn kop zou staan.

Veel bedrijfswinsten daalden, waardoor de aandelen duurder werden. Veel experts hebben hun voorkeuren aangegeven voor beleggingen in 2021. Het Nederlandse AEX blijft stijgen, aangezien die de afgelopen bleef stijgen. De Amerikaanse S&P 500-index, technologie-index Nasdaq blijft volgens de experts ook stijgen.

Ondanks dat experts ervanuit gaan dat sommige aandelen blijven stijgen, houden zij in gedachten dat de economie snel gaat herstellen en daarmee ook de bedrijfswinsten. Voordat de economie kan gaan herstellen, is het vaccineren heel belangrijk. Want als mensen gevaccineerd worden, dan kunnen de lockdowns opgeheven worden, wat niet alleen gunstig is voor de maatschappij maar ook voor de economie en de winsten. Want hoe sneller iedereen gevaccineerd wordt, des te sneller we terug kunnen gaan naar normaal. Een vertraging van het vaccineren vormt de grootste bedreiging. Een vertraging kan voor problemen zorgen op de beurs. Omdat de koersen snel vooruit gaan lopen door een verwachting op economische herstel.

Bij staatsobligaties en obligaties van bedrijven kun je niet zoveel verdienen. Dat komt omdat er bijna geen rente op het geld komt dat op de bank staat. Als je veel verdient dan moet je zelfs rente betalen over geld. Centrale banken hebben een beleid waardoor de rente nog een lange tijd laag zal blijven. Doordat de rente laag blijft zullen aandelen nog redelijk aantrekkelijk blijven als je het vergelijkt met andere beleggingen.

Als we een kijkje nemen buiten Nederland, kunnen Europese aandelen ook flink profiteren als de economie zich weer hersteld. Ook wordt er verwacht dat groeiaandelen gaan worden omgeruild met waarde-aandelen. Groeiaandelen zijn onderneming die een vooruitzicht hebben met een hogere winst. Waardeaandelen zijn meestal goedkoper dan het gemiddelde van de markt. Bij Waardeaandelen krijg je meer waarde voor je geld. Bij deze Waardeaandelen wordt er ook een hoger dividend uitkeert dan bij groeiaandelen. De omruiling komt omdat, Waardeaandelen het de afgelopen tijd minder goed hebben gedaan als die vergelijkt met andere aandelen.

De groeiaandelen zijn bedrijven die bijna tot geen dividend uitkeren terwijl deze bedrijven wel snel groeien. Waardenaandelen zijn bedrijven die best veel dividend uitkeren, maar minder snel groeien. In het afgelopen jaar deden groeiaandelen het beter dan de Waardeaandelen. Dit kwam omdat veel bedrijven door de corona pandemie minder dividend uitkeerden. Maar in welke aandelen kun je nou het beste in beleggen in 2021? Daar verschillen de experts natuurlijk van mening over. De meeste perspectief wordt geboden op de sectoren IT, communicatie en de gezondheidszorg.

Vooral de IT en dus de technische aandelen hebben goed geprofiteerd van de veranderingen door de corona pandemie. Het bedrijf Tesla, van Elon Musk, deed het heel erg goed. Bij beleggen gaat het erom dat je zo goed mogelijk weet waar de markt zich begeeft, hierdoor kun je de juiste keuzes maken. Eén van de beste aandelen om in te investeren dit jaar, volgens experts, is een Nederlands aandeel. Namelijk Ahold Delhaize, hun omzet steeg tijdens de corona crisis. Door de stijgende winst werd er ook een mooi dividend uitgekeerd.

Kortom: veel bedrijven en daarbij ook hun aandelen zullen profiteren van de herstellende economie. In de uitzending hebben we Davey Dijkhuis te gast. Hij heeft samen, met zijn broers, een investering in het bedrijf van bierbrouwerij De Leckere. Hoe gaat het eraan toe in de aandelen wereld? En gaat Dijkhuis later verder met investeren?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *