Oerstress

Oerstress

Je moet nog boodschappen doen, maar je hebt geen idee wat je aanmoet en je zou je moeder nog bellen, maar je hebt ook om vijf uur die deadline en het is al vier uur! Kortom, je hebt stress. Maar wat is stress eigenlijk? Psycholoog Lidwien Gerritsen verteld waar stress vandaan komt.

Stress is eigenlijk een oerinstinct dat we hebben overgehouden aan het overleven in de natuur. Het is een onderdeel waarin je lichaam eigenlijk nooit heeft bijgeleerd. Je kan het dus je oerstressreactie noemen, want vroeger toen we het echt nodig hadden was het heel fijn om deze adrenaline stoot te krijgen als er bijvoorbeeld een beer voor je neus stond. Deze adrenaline stoot zorgt ervoor dat je aan twee dingen kan denken: vechten of vluchten. Het zou dan ook totaal niet handig zijn als je lichaam nu besluit om rustig na te denken of je nog wat moet eten of niet. In het geval van de beer is het stressinstinct om te vluchten. Stress zorgt ervoor dat je heel alert wordt en je dus een snelle inschatting kunt maken tussen de twee mogelijkheden.

Je vraagt je vast af waarom je zo’n spierpijn krijgt als je een stress ervaring hebt, door bijvoorbeeld een deadline die je moet halen, klinkt niet echt levensbedreigend zoals het voorbeeld met die beer, dus hoe zit dat?
Je lichaam krijgt een adrenaline stoot, waardoor eigenlijk al je spieren verkrampen en samentrekken, zodat je in een levensbedreigende situatie ervandoor kan sprinten. Het is dus een niet zo handige reactie in de tijd van nu.

Vaak is stress naast het fysieke gedeelte ook een mentaal probleem, want je maakt je ergens druk om. Het zit dus in je hoofd. Soms hebben mensen niet eens door dat ze zoveel stress ervaren en gaan zo door het leven, dat is niet echt heel gezond. Te veel stress kan ook voor een burn-out zorgen of een depressie. Het onderliggende probleem als je een psycholoog bezoekt is vaak ook stress, omdat stress een reactie is op een ongemak dat iemand ervaart.

Het is niet zo dat je jezelf niet van die stress af kunt helpen. Aangezien stress een aanspanning van de spieren is, moet je dus een manier bedenken om je te kunnen ontspannen. Veel mensen kunnen dit niet door alleen maar even rustig adem te halen, maar moeten hiervoor echt naar yoga, meditatie of naar een masseur. Een masseur kneedt letterlijk de stress uit je lichaam en pas daarna is er ruimte om te ontspannen, het lichaam zat namelijk vast. Als je kort last heb van stress of alleen goed geschrokken bent (schrikken maakt ook een stressreactie los) kan het helpen om gewoon even een paar keer goed adem te halen en je hoofd leeg te maken. Door dit te doen zal je hartslag dalen en zo creëer je weer rust in je lichaam.

Het is ook heel vermoeiend om gestresst te zijn, want stress vreet veel van je energie. Dit komt door die oerstress waarbij alle aandacht nodig is om van die beer te ontsnappen en als je continu zo alert bent, wordt je daar heel moe van. Mensen die dus veel beren op de weg zien, worden ook wel stresskippen genoemd.
Stress is dus een natuurlijke oerreactie waar we nooit van af komen, omdat het een samenwerking is tussen lichaam en geest waarbij al je spieren aanspannen zodat je kunt vluchten. We zullen er dus mee moeten leren leven.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *