Verbod op homogenezingstherapie

Verbod op homogenezingstherapie

Foto: Jacco Krom

Er komt een verbod op homogenezingstherapie. Nadat de motie in 2019 niet aangenomen werd, lukte dat nu wel. Vera Bergkamp (D66) liet dit weten op twitter. Dr. David Bos, Politiek socioloog en professor godsdienstwetenschappen liet zich hier mondig over uit. Volgens hem zou de komst van deze wet ‘politieke zelfbevrediging’ zijn. Ook deed een 24-jarige jongen die zelf in homogenezingstherapie heeft gezeten voor het eerst zijn verhaal.

Bos houdt zich al langer bezig met homogenezingstherapie. Bij hem thuis stonden stapels met boeken over de pseudowetenschap. Ook gaat hij regelmatig in discussie met Amerikaanse dokters die claimen dat homotherapie wel zou werken. Toch heeft Bos een dubbel gevoel bij de wet. “Het zal enkel een donkerder hoekje worden gedrukt. Door het niet meer open aan te bieden, zullen de praktijken misschien nog wel heftiger worden. Het taboe wordt zo alleen maar groter”, aldus Bos.

Uitdrijven van geesten

De 24-jarige jongen, die wegens persoonlijke redenen anoniem wenst te blijven. Heeft een tijd in een intensief homogenezingstherapie-programma gezeten. Het begon volgens hem allemaal redelijk onschuldig, maar het escaleerde al snel. Door de heftige gesprekken en het uitdrijven van geesten, heeft hij nog altijd psychologische problemen door de hele ervaring. “Als deze wet niet goed gehandhaafd wordt bereik je er alsnog niks mee”, aldus de jongen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *