Kom eens uit die winterdip

Kom eens uit die winterdip

Weet je wat we nodig hebben? Tijdens deze grauwe en donkere dagen kunnen we wel een beetje optimisme en positiviteit gebruiken. We moeten uit die winterdip. Daar komt nog bij dat er weinig perspectief is over het verloop van het coronavirus. Hoe kunnen we op een andere manier kijken, zodat we niet iedere keer moeite hebben om op te staan? En hoe blijf je ondanks alles positief? Miranda Kalksma is positiviteitscoach. Zij geeft ons tips, om zo, weer een beetje licht te zien aan het einde van deze tunnel.

Het Trimbos Instituut heeft in mei vorig jaar onderzoek gedaan naar de invloed van de coronacrisis op de mentale gezondheid. Uit een onderzoek onder ruim 3000 respondenten bleek dat een op de drie mensen meer last heeft van angstgevoelens, depressieve klachten en slaapproblemen. Een op de tien geeft zelfs aan soms aan de dood te denken. Ruim zestig procent van de ondervraagden heeft aangegeven behoefte te hebben aan hulp voor het omgaan met negatieve stemmingen, slaapproblemen, stress en angst. Daar komt nog bij dat jongvolwassen in percentage nog meer last hebben van deze klachten (CBS, 2020). Op de vraag hoe het komt dat jongeren in deze tijd nog somberder zijn, verteld Miranda: Mijn zoon van 19 zit op de hogeschool. Hij heeft nog het geluk dat hij bij ons thuis woont. Maar je hebt ook een grote groep studenten die uit huis wonen, zij zijn helemaal op zichzelf aangewezen. Ik zie daar wel een licht pessimisme in. Zoals mijn zoon ook zegt: ‘mijn jeugd is van me afgepakt. De mooiste jaren van mijn leven, zijn gewoon afgepakt.’ Het spontane, het onbevangen kunnen zijn, het naar buiten gaan, afspreken met mensen, lekker een kop koffie of biertje drinken, dat kan allemaal niet meer. Dus ik kan me dat pessimisme best voorstellen. Daarbij komt ook nog dat alles op afstand is. Het magische van school is een weg; online lessen, contact met medestudenten, mooie opdrachten, alles is op afstand. Je hebt gevoel dat je in je eentje de wereld op je schouders moet dragen. Beetje pessimistisch, ook al zitten daar ook uitschieters bij en denk ik ook niet dat het constant is.

Maar mag je dan nooit even somber zijn? “Soms mag je ook toegeven aan die sombere gevoelens, als je die gaat wegdrukken, krijg je daar later ook problemen mee. Het toestaan van boosheid, frustraties, angst en verdriet mogen. Ik noem het ook wel het momentje van zwelgen in mijn eigen medelijden. Dat heb je ook nodig. De kunst is dat je daar niet in blijft hangen. Dat je tegen jezelf zegt dat je vandaag en morgen dat toelaat, en daarna weer het positieve ziet in het leven. Maar nu mag het even. Nu mag je even zielig zijn en zwelgen.”

Miranda geeft ons drie tips om uit die winterdip te komen.

Verander wat je kunt veranderen

“We zijn te veel gefocust op dingen die we niet kunnen veranderen. Om een voorbeeld te geven; het weer, daar kunnen we heel depressief van raken, maar daar kun je helemaal niets aan veranderen. Je kunt op je kop gaan staan, stampen op de grond en je kunt het wensen, maar je kunt er niets aan veranderen. Wat je wel kunt doen? Mijn eerste tip is dan ook dat je wel kunt veranderen hoe je daar mee om gaat. Je gedrag veranderen. Trek, heel suf hoor, maar je regenlaarzen aan en ga je lekker ouderwets in die plassen stampen, gewoon voor de lol. Daar krijg je energie van en er komen endorfines vrij. Deze week sneeuwt het, ga lekker, op afstand natuurlijk, sneeuwballen naar elkaar gooien. Nu met het coronavirus, daar kunnen we (helaas) niets aan veranderen. Focus op wat je wel hebt. Je hebt een lekker warm huis, doe kaarsen aan.”

Behoud ritme

“Een andere tip: kijk naar je dagindeling en ritme. Probeer zo veel mogelijk naar buiten te gaan, vooral in de wintermaanden krijg je minder daglicht, het is gezond voor je lijf en je geest. Op tijd opstaan hoort hier ook bij. Slaap niet iedere keer uit tot 12 uur, hoe lekker dat soms ook is. Zorg voor structuur in je dag. Juist in tijden dat je wat minder te doen hebt is dat belangrijk. “

Zoek een hobby!

“Een andere tip: ga opzoek naar een andere hobby! Klinkt heel simpel en misschien een beetje kinderachtig, maar toch is dit heel effectief. Ga iets doen wat je nog nooit gedaan hebt. Denk jij nu, die tips ken ik al? Dat is het probleem, je hebt ze gehoord of gelezen, maar heb je ze ook uitgeprobeerd? Zo weet je nooit of iets voor je werkt. Ga onderzoeken of er iets is wat je al zo lang wilde doen. Ga een nieuwe taal leren, ga leren hoelahoepen, iets waar je een beetje plezier van krijgt. Het kunnen hele eenvoudige dingen zijn.”

Probeer het eens… misschien zie je dan, weer een beetje licht aan het einde van de tunnel.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *