NEC – De Graafschap eerste wedstrijd met publiek sinds eind september

NEC – De Graafschap eerste wedstrijd met publiek sinds eind september

Foto: Aerovista Luchtfotografie / Shuterstick.com

Op zondag 21 februari staat er voor het eerst sinds september een voetbalwedstrijd met publiek op het programma. Bij de wedstrijd in de Goffert tussen NEC en De Graafschap zijn 1500 gelukkige seizoenkaarthouders van de Nijmegenaren weer aanwezig op de tribunes. 

Voorwaarden

NEC werkt samen met de organisatie Fieldlab Evenementen om ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk weer publiek aanwezig kan zijn bij verschillende soorten evenementen, waaronder voetbalwedstrijden. De supporters die na een inschrijving worden uitgekozen om aanwezig te zijn bij dit experiment moeten zich voor, tijdens en na de wedstrijd aan een aantal voorwaarden houden. Zo moeten de supporters twee dagen voor de wedstrijd een corona test afnamen. Pas bij een negatieve test mogen de supporters ook daadwerkelijk de wedstrijd bijwonen. Tijdens de wedstrijd hoeven niet alle aanwezige fans rekening te houden met de anderhalve meter regel. Ook mag een deel van de supporters zingen tijdens de wedstrijd en hoeft een ander deel geen mondkapje te dragen. Achteraf zullen de bezoekers van dit zogenaamde pilotevenement weer getest worden. Als blijkt dat een bezoeker na het evenement positief test op corona wordt er nog een test gedaan om erachter te komen of deze besmet is geraakt tijdens de wedstrijd.

Naast NEC werkt ook Almere City samen met Fieldlab evenementen. Bij de wedstrijd tussen Almere City en SC Cambuur, die een week na de wedstrijd van NEC plaatsvindt, mogen er ook 1500 gelukkige supporters aanwezig zijn. De aanwezige fans van Almere City mogen gelijk een topper bijwonen. De thuisploeg is de huidige nummer 2 van de Keuken Kampioen Divisie en neemt het deze wedstrijd op tegen de koploper. Kunnen de aanwezige supporters er op 28 februari voor zorgen dat hun ploeg een belangrijke overwinning boekt in de strijd voor het kampioenschap?

Corona maatregelen

De experimenten stonden eerder gepland, maar door eerdere verlengingen van de corona maatregelen liep dit enige vertraging op. Ondanks dat de huidige corona maatregelen vorige week dinsdag tijdens de persconferentie verlengd werden tot minimaal 2 maart hoeven de supporters zich geen zorgen te maken. ‘’De verlenging van de lockdown heeft geen invloed op onze test’’, zegt Tim Boersma, woordvoerder van Fieldlab Evenementen. ‘’De vorige keer kregen wij vanwege alle onzekerheid rondom de Britse variant van het virus helaas geen toestemming van de regering’’. Doordat Fieldlab Evenementen nu toestemming heeft gekregen van de overheid hebben ze voor de test-evenementen een uitzonderingspositie gekregen. Ook heeft de avondklok geen effect op het experiment, omdat de wedstrijden al om 12:15 beginnen en de supporters ver voor het begin van de avondklok weer thuis zijn.

Test-evenementen

Naast de voetbalwedstrijden zullen er meerdere test-evenementen gehouden worden. De allereerste staat om maandag 15 februari gepland. In het Beatrix Theather in Utrecht wordt een zakelijk congres georganiseerd waarbij 500 mensen verdeeld in groepen van 50, 200 en 250 personen de toekomst van de evenementenbranche organiseren. Vijf dagen later speelt Guido Weijers een voorstelling in hetzelfde Utrechtse theater. Ook hier zijn 500 mensen aanwezig die verdeeld worden in drie groepen. De wedstrijd tussen NEC en De Graafschap is het derde experiment dat op de planning staat. Hierbij zijn er dus 1500 mensen aanwezig, dus drie keer zoveel als voorgaande test-evenementen.

Ondanks dat Job Baeten de mogelijkheid had om bij de wedstrijd tussen NEC en De Graafschap heeft hij ervoor gekozen om het test-evenement niet bij te wonen. “Ik zit er niet op te wachten om meerdere keren getest te worden. Daarnaast word je ingedeeld in bepaalde bubbels met verschillende restricties, waardoor je dingen krijgt opgelegd. Hier ben ik zelf geen fan van, omdat ik een stuk fanatieker ben.” Toch is Job, die al 9 jaar seizoenkaarthouder is bij de club, voorstander van de experimenten. “Ik denk dat dit de manier is om de fans weer toe te laten in de stadions en erachter te komen waar de eventuele problemen liggen.” Hij vindt het tof dat de eerste wedstrijd met fans sinds eind september er een is van NEC. “De Goffert met fans is altijd beter dan zonder”.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *