Russische oppositieleider Navalny naar een strafkolonie; wat houdt dat in?

Galya Petrenko over Russische strafkolonies: "In een strafkolonie wonen de gedetineerden eigenlijk in een soort ‘dorpje’ waaronder andere veel gewerkt wordt." Beeld: Nikolay Busygin

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny kreeg op dinsdag 2 februari van de rechter te horen dat hij voor ruim tweeëneenhalf jaar naar een strafkolonie moet. Wat houdt een strafkolonie precies in en hoe ziet het leven er daaruit? Galya Petrenko werkt als Rusland-specialist bij Amnesty International Nederland en vertelt wat deze straf inhoudt.

Aleksej Navalny (44) staat al sinds 2009 bekend als oppositieleider van Rusland. Het proces tegen hem begon ongeveer negen jaar geleden. Aleksej werd toen samen met zijn broer Oleg veroordeeld wegens diefstal van ruim 400.000 euro van cosmeticabedrijf Yves Rocher. Oleg Navalny werd toentertijd voor 3,5 jaar naar een strafkolonie gestuurd, maar Aleksej wist ervan af te komen met een voorwaardelijke straf met een proeftijd van vijf jaar. “De voorwaarde die aan deze straf zit verbonden, is dat de politie bij de veroordeelde zijn of haar huis komt kijken of deze persoon wel echt thuis is”, vertelt Rusland-specialiste Galya Petrenko. “Maar toen de politie langskwam bij het huis van Aleksej Navalny, lag hij in Berlijns ziekenhuis te herstellen van een aanslag op zijn leven met een zenuwgif. Omdat de oppositieleider niet thuis was, heeft hij de voorwaarden van zijn straf geschonden.”

Na zijn herstel is Navalny weer naar Moskou gevlogen. Hier werd hij op 17 januari, direct na zijn aankomst, door de Russische autoriteiten aangehouden. Doordat hij zich niet aan de regels van zijn straf heeft gehouden, is hij opnieuw veroordeeld. Volgens Petrenko doet Poetin er alles aan om mensen die tegen hem zijn af te schilderen als slecht persoon. Navalny is daarmee geen uitzondering. Dit is dan ook de reden dat er geen rekening is gehouden met de omstandigheden waarin Navalny verkeerde.

Verschillende straffen

De Rusland-specialiste van Amnesty International legt uit dat er twee soorten straffen in Rusland bestaan: een strafkolonie of de gevangenis. “In een strafkolonie wonen de gedetineerden eigenlijk in een soort ‘dorpje’ waaronder andere veel gewerkt wordt. Zij krijgen vaak de taak om lucifers te maken en deze in doosjes te stoppen, of om schoenveters te maken”, vertelt Petrenko. Ook mogen gedetineerden van een strafkolonie regelmatig bezoek en post ontvangen. “In een Russische gevangenis mag dit absoluut niet. Als je hier naartoe wordt gestuurd zit je opgesloten in een cel en mag je vrijwel niks. Alleen mannen kunnen in Rusland naar een gevangenis worden gestuurd, hier kom je alleen terecht als je bijvoorbeeld een moord hebt gepleegd.” Eigenlijk is een strafkolonie de minst erge van de twee.

Een dag in een strafkolonie

Russische strafkolonies zijn ervoor zowel mannen als vrouwen, ook zijn er strafkolonies voor minderjarige. “Een gemiddelde dag verschilt per strafkolonie, hierin zijn namelijk verschillende niveaus. De algemenere strafkolonies zijn voor mensen die iets kleins hebben gestolen, zij hebben niemand vermoord. Hier wordt Navalny ook naar toe gestuurd”, zegt Petrenko. “De regels zijn, afhankelijk van de strafkolonie, dat er niet meer dan acht uur per dag mag worden gewerkt. Daarnaast slapen gedetineerden niet in bedden, maar in barakken. In strengere strafkolonies moeten de gedetineerden meer werken. We weten ook dat er strafkolonies zijn die zich niet aan de regels houden, maar er zijn er ook een aantal strafkolonies waarvan we dat helemaal niet weten.”

Ondanks dat een strafkolonie minder erg is dan een gevangenis, denken veel Westerse mensen dat een strafkolonie hetzelfde is als een Nazi-kamp uit de Tweede Wereldoorlog. “Gelukkig is dit niet het geval. Ik denk dat dit komt door de Westerse opvoeding die de mensen krijgen. Ik kom zelf uit Rusland en denk bij een strafkolonie juist niet aan een Nazi-kamp. Ik krijg er juist een beetje een gek gevoel bij als iemand in Nederland naar een gevangenis wordt gestuurd. Dit is natuurlijk omdat een gevangenis in Rusland veel erger is dan een strafkolonie”, zegt Petrenko.

Belangrijke uitspraak van Navalny

Ook denkt de Rusland-specialiste dat Navalny wel iets belangrijks gezegd voordat hij werd berecht. “Navalny heeft na de uitspraak van de rechter gezegd dat hij zich mentaal goed voelt en geen reden heeft om zelfmoord te plegen. Deze uitspraak herhaalde hij ook vlak voordat hij naar de strafkolonie werd gestuurd”, vertelt de Rusland-specialist. “Dit is belangrijk omdat je natuurlijk nooit weet wat er gaat gebeuren met iemand die zich tegen Poetin keert.” Daarnaast denkt Petrenko ook dat, wanneer Navalny weer vrijkomt, dit zeker niet de laatste keer zal zijn dat hij naar een strafkolonie wordt gestuurd.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *