De dag van de betaalde liefde

De dag van de betaalde liefde

Mensenhandel en seks hebben, maar niet uit vrije wil. Dit zijn voorbeelden van stigma’s rondom de sekswerkers. 15 februari is de dag van de betaalde liefde. Deze dag is zes jaar geleden opgericht door organisatie PROUD om de belangen van sekswerkers te vieren. Een groot feest waarbij de branche samen met activisten de straat op gaat.

Foxxy Angel, woordvoeder van het Prostitutie informatiecentrum in Amsterdam (PIC) vertelt dat de dag van de betaalde liefde een dag is waarop er aandacht wordt gegeven aan de belangen van sekswerkers. ‘’Het is jammer en soms ook frustrerend om de stigma’s en misvattingen over de seksbranche te horen.’’

Vandaar dat het PIC al jaren rondleidingen geeft om die misvattingen tegen te gaan. De organisatie probeert in gesprek te gaan met instanties en de overheid, zodat de branche beter geaccepteerd wordt. Ook is het Prostitutie informatiecentrum in Amsterdam de vergaderplek waar organisatie PROUD bijeenkomt.

Moira Mona, sekswerker vertelt wat de dag van de betaalde liefde voor haar betekend. ‘’Het is een dag waarin ik alle negativiteit over de branche kan vergeten, ‘’ zegt Moira Mona. De gehele community komt bij elkaar en zo laten wij zien dat sekswerkers wel achter hun werk staan. Vanwege de Pandemie kan deze dag niet doorgaan. Moira Mona: ”Erg jammer, gelukkig worden er wel online feestjes georganiseerd om er toch wat van te maken’’.

Weinig Hulp
Moria Mona vertelt ook welke knelpunten er zijn binnen de branche. Door nieuwe wetten die in het beleid worden opgesteld wordt het voor sekswerkers moeilijker om door te werken. Nu ook tijdens de coronacrisis voelt de seksbranche weinig steun. De branche is een contact beroep wat hierdoor lastig aan de bak kan.

PIC is met een crowdfunding gestart om ervoor te zorgen dat zij kunnen blijven voortbestaan. Met kijk naar de toekomst hoopt de seksbranche op decriminalisering. Een wet dat al is ingevoerd in Zweden. ‘’Zo blijven sekswerkers zelfstandig en zijn zij niet afhankelijk van mensen met een vergunning, en kunnen zij bij de politie en andere hulpinstellingen terecht,net als ieder ander, ‘’ aldus Foxxy Angel.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *