Carnaval in coronatijd

Carnaval in coronatijd

Veel carnavalsoptochten gaan dit jaar niet door. Door het coronavirus zijn veel mensen tijdens carnaval gewoon thuis en vanuit de overheid wordt dringend verzocht om geen activiteiten met veel mensen te ondernemen. In Angeren, een klein dorpje in Gelderland, hebben ze daar een oplossing voor bedacht, carnavalsvereniging De Partyzanen gaat namelijk een online carnavalsoptocht organiseren met miniatuurwagens. Angeren kent al een lange carnavalsgeschiedenis met onder andere de jaarlijkse pronkzitting en de verschillende optochten. Normaal gesproken is er een jury aanwezig die elk jaar de carnavalswagens en de loopgroepen een cijfer geeft, vanwege de maatregelen die door heel Nederland gelden kan dat niet doorgaan. Ook zullen er dit jaar, zoals vanzelfsprekend, geen loopgroepen meedoen. De optocht wordt strikt beperkt tot miniatuurwagens.

Risico

De voorzitters van de veiligheidsregio´s in Brabant lieten eerder deze maand al weten dat door de verlengde lockdown er definitief een streep gaat door carnaval. Voorzitter Jack Mikkers laat in een korte reactie weten dat hij het erg jammer, maar wel noodzakelijk vindt om carnaval niet door te laten gaan dit jaar: “Veel mensen zagen dit natuurlijk al wel aankomen, maar dat maakt het gemis niet minder groot. Ik had dit jaar ook anders willen beginnen, maar die ruimte is er nou eenmaal niet. Het zou onverstandig zijn om nu wel carnavalsoptochten te gaan organiseren met de kans op een eventuele uitbraak.” Vorig jaar was carnaval een van de boosdoeners bij de eerste uitbraken in Brabant. Het is lastig om een precieze locatie aan te wijzen, maar op verschillende plaatsen in Brabant en Limburg werden er vlak na carnaval besmettingen waargenomen. Door de optocht op een geheime locatie uit te zenden en maar met een beperkt aantal mensen aanwezig te zijn op de locatie zelf omzeilt carnavalsvereniging De Partyzanen het virus.

In deze reportage zie je hoe voorzitter van De Partyzanen, Tom Smits creatief omgaat met de beperkte mogelijkheden tijdens de lockdown. Ook komt wagenmaker Maurice Smits aan het woord over zijn eigen miniatuurwagen.

Over de auteur

Hidde Looijestijn

Ik ben een energieke, creatieve freelancer die zijn achtergrond in de sport goed kan koppelen aan de actualiteiten. Mijn interesse met name in de wielersport en de voetbalwereld. Ook heb ik affiniteit met het produceren van beeld (zowel film als fotografie), dus ik ben in staat volledig complete artikelen aan te leveren. Ik maak regelmatig foto's tijdens voetbalwedstrijden waarin ik de cultuur rondom het voetbal probeer vast te leggen. Met mijn foto's bereik ik wekelijks rond de 10.000 mensen op Instagram.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *