Interlandelijke adoptie is opgeschort

Interlandelijke adoptie is opgeschort

Minister Dekker heeft naar aanleiding van het Rapport Commissie onderzoek interlandelijke adoptie op 8 februari 2021 besloten om de interlandelijke adoptie per direct op te schorten. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat er al jarenlang structurele misstanden zijn. Denk hierbij aan vervalsing van documenten, misbruik van armoede bij geboortemoeders en het afstaan van kinderen tegen betaling of zelfs dwang. In de kamerbrief die Minister Dekker schreef als reactie op het rapport, zegt hij: “Ik vind het belangrijk, vooral voor de geadopteerden, dat er duidelijkheid komt over het bestaan van mogelijke misstanden”. Het feit dat er jarenlang misstanden zijn geweest is lastig voor geadopteerden, maar ook voor de adoptieouders.

Andrea van der Leeuw is geadopteerd vanuit Colombia. Toen ze ongeveer drie tot zes maanden oud was, kwam ze naar Nederland en groeide op in Frieland. Inmiddels woont ze nu sinds drie jaar in Medellín, wat zo’n acht uur reizen is van haar biologische ouders in Colombia. Van der Leeuw heeft in Medellín de stichting ‘Volunteers in Colombia’ opgericht en gewerkt aan het project ‘Zero Hunger’. Op dit moment is ze druk bezig met haar nieuwe project ‘Box2Grow’. Hiervoor gaat ze in achterstandswijken boksen met jonge meiden, tieners en vrouwen om hun zo meer zelfvertrouwen te geven.

Adoptieouders

Het onderzoek is voornamelijk gericht op adopties tussen 1967 en 1998. Adoptieouders Nico en Ineke Groen hebben in 1988 één zoon, Cristiaan (33), geadopteerd uit Zuid-Korea. Precies in de periode waar veel misstanden hebben plaatsgevonden. Tijdens het adoptieproces vonden Nico en Ineke eerlijkheid het allerbelangrijkste. Hoe is het adoptieproces bij hun verlopen?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *