Niet RET maar SRV

Niet RET maar SRV

Anne en Tessa voor hun bus

Een bus vol met groenten, fruit, noten, pasta en veel meer verschillende producten in plaats van mensen. Dit soort bussen komen haast niet meer voor maar ze zijn er nog wel. Ook wordt het concept nog wel gebruikt door sommigen. Zo ook door Anne en Tessa die een afvalvrije supermarkt op wielen zijn begonnen.

SRV-wagen 

De officiële term voor de supermarkt bus is SRV-wagen. De afkorting SRV heeft verschillende betekenissen gehad. Oorspronkelijk stond het voor “Samen Rationeel Verkopen”, later heeft men besloten dat het een afkorting was van het woord “service”. In 1966 kwamen ze voor het eerst in Nederland. Ze zijn ontstaan uit een samenwerking van een aantal groothandels maar bestonden vooral uit melkhandel. Hoewel er in 1970 nog tweeduizend wagens rondreden zijn het er nu steeds minder. Twee jaar geleden reden er in heel Nederland nog maar honderd wagens rond. Men denkt dat dit komt door de steeds groter wordende supermarkten met een groter assortiment, maar daarnaast ook het wegvallen van de rol als huisvrouw.

Afvalvrij 

Ondanks het feit dat de bussen steeds minder worden gebruikt, hebben Anne en Tessa een twist waarmee ze hopen succes te behalen en daarnaast ook goed voor de planeet te zijn. Ze proberen namelijk afvalvrij te zijn. Mensen komen met hun eigen bakjes, die herbruikbaar zijn, naar de bus toe. Hier worden deze bakjes gevuld met behulp van dispensers die met een keer trekken aan de hendel het bakje vult met het product naar wens. Naast de herbruikbare bakjes zijn de producten biologisch gemaakt en worden ze op een afvalvrije manier geleverd. Nu wordt er nog gebruik gemaakt van papieren zakken, maar in de toekomst gaat er gewerkt worden met hervulbare emmers.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *