De campagne Represent Jezelf stuurt jongeren naar de stembus

De campagne Represent Jezelf stuurt jongeren naar de stembus

Foto: Tamar Terpstra

Hoe stem je niet dan? Dat is wat de oprichters van Represent Jezelf zich afvroegen. De campagne is voor en door jongeren gemaakt en het doel is om de jeugd aan te sporen om in maart te gaan stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. De actie kwam tot stand vanuit de organisatoren Casper van Well en Younes Douari. Inmiddels bestaat het team uit zo’n zestien man.

De opkomst van jongeren bij de stembus is al jaren structureel lager dan bij de rest van Nederland. De laatste drie keer liep bij de landelijke verkiezingen het gehele opkomstcijfer van Nederland steeds terug. Vooral de jongere kiezer liet het afweten. Waar in 2012 nog 77 procent van de groep tussen 18 en 24 jaar hun stem uitbrachten, nam in 2017 nog maar 65 procent van hen de moeite. Zo gek is dat niet volgens de 21-jarige Mazen El Majdoubi. Hij is mede-organisator van Represent Jezelf en ziet een hoop verbeterpunten in de politiek: “In de tweede kamer zie je weinig mensen van kleur of van een jongere leeftijd. Logisch dat veel jongeren zich dan niet kunnen identificeren en ze raakvlakken missen met politici. Vooral jongeren van kleur zien niet echt een uitweg in de politiek, zij hebben de gedachte wat heeft de politiek ooit voor mij gedaan? Hier moet verandering in komen en dat begint met stemmen.”

In de promotievideo van de campagne komt de stem van de jeugd naar voren in teksten als: “We stemmen niet, politiek Den Haag boeit ons niet. Wat heeft de politiek ooit voor mij gedaan? Ik heb niks gezien.” Vervolgens wordt de kijker aangezet tot actie: “Hoe stem je niet dan? Misschien zit er wel een partij of persoon tussen in wie jij je kan vinden. En als je nergens VOOR stemt, stem dan TEGEN iets. Stem tegen de mensen door wie jij niet gerepresent wordt.”

Volgens Mazen hebben bestuurders op dit moment nog geen idee waar mensen van zijn leeftijd echt om geven. In zijn geval zijn dat thema’s als onderwijs en discriminatie. Uit onderzoek van bureau I&O Research blijkt ook dat jongeren en bestuurders elkaar niet zo goed begrijpen en elkaar vaak mislopen. Politici en ambtenaren hebben geen goed beeld van waar jongeren zich druk over maken. Waar willen jongeren zo graag over meebeslissen, wat houdt hen bezig? Volgens het onderzoeksrapport maken jongeren zich vooral druk over actuele onderwerpen, zoals de coronamaatregelen en de Amerikaanse verkiezingen. Dat terwijl bestuurders denken dat ze vooral bezig zijn met grotere thema’s, zoals vrede in de wereld of klimaatverandering. Dat is een belangrijke reden waarom het gesprek tussen bestuurders en jongeren zo moeilijk op gang komt volgens onderzoeker Thomas van Hal.

Deze kloof kleiner maken is één van de lange termijn doelen van Represent Jezelf: “De eerste stap is jongeren aanzetten om te gaan stemmen, vervolgens willen we hen politiek bewust maken zodat ze in gaan zien wat de politiek voor hen kan betekenen. Uiteindelijk hopen we dat jongeren ook daadwerkelijk de politiek in gaan en we bij de volgende verkiezingen meer diversiteit in de kamers terugzien”, aldus Mazen.

Op dit moment zijn jongeren nog de kleinste groep kiezers en daardoor wordt hun stem nog minder gehoord. Zeker in vergelijking met ouderen is hun invloed klein. Ouderen zijn een stuk stembusvaster, van de 65-plussers bracht 89 procent hun stem uit bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Door de vergrijzing neemt het aantal ouderen ten opzichte van jongeren ook nog eens toe, inmiddels is bijna een kwart van de stemgerechtigden 65+. Daarnaast kunnen 70-plussers dit jaar in verband met het coronavirus via de post stemmen en daarom wordt er een nog hogere opkomst verwacht onder hen.

Om jongeren te helpen met het maken van hun keuze, komt Represent Jezelf rond 17 februari met hun eigen kieswijzer die qua formulering helemaal in het straatje van de jongeren past. Volgende maand zal blijken hoeveel van de 18-plusser het rode potlood daadwerkelijk hebben gebruikt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *