Bi personen steeds vaker slachtoffer van seksueel geweld

Bi personen steeds vaker slachtoffer van seksueel geweld

Uit een rapport Monitor huiselijk en seksueel geweld van CBS dat ze afgelopen december over het jaar 2020 publiceerden, blijkt dat BI personen het vaakst slachtoffer zijn – in vergelijking met alle seksuele voorkeuren – van seksueel geweld, mishandeling in de relationele sfeer en online intimidatie. Dit is de eerste keer dat er onderscheid wordt gemaakt betreft seksuele oriëntatie in een onderzoek naar seksueel geweld in Nederlandse context. Bijna 16 procent van de biseksuele vrouwen heeft vorig jaar fysiek seksueel geweld meegemaakt. Bij heteroseksuele vrouwen en lesbische is dat getal een stuk lager, respectievelijk 4,5 en 8,4 procent.

Vanuit Rutgers kenniscentrum seksualiteit wordt er druk gezet op de politiek om meer geld vrij te maken voor onderzoek en het voorkomen van seksueel geweld. Met het oog op de Tweede Kamer verkiezingen in maart is Rutgers gestart met de petitie #tothier, om meer aandacht te vragen voor de preventie van seksueel geweld. Op dit moment is de aanpak van de overheid vooral gericht op signaleren en hulpverlenen.

Ymke Kelders van Rutgers vertelt meer over de petitie. Maar hoe kijkt de politiek naar deze cijfers? Vinden zij dat er een andere aanpak voor preventie van seksueel geweld moet komen? Wat zijn oplossingen? Sjors Nagtegaal van de PVV deelt zijn visie hierop. En hoe is het om deze cijfers te horen voor een biseksueel persoon? Sarah zit op de HKU in Utrecht en identificeert zich als biseksueel. Hoe kijkt zij naar de petitie #tothier?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *