GameStop hype is afgelopen; wat wordt de volgende koersexplosie?

Foto by Dimitris Chapsoulas

Afgelopen weken was er één bedrijf het gespreksonderwerp: GameStop. GameStop, een winkelketen voor computerspelletjes, is in een week tijd miljarden méér en minder waard geworden. Begin dit jaar noteerde het aandeel nog rond de 17 dollar. Eind Januari piekte de koers op 469 dollar. Het bedrijf was een speelbal in het gevecht tussen hedgefondsen en particuliere beleggers. Sommige analisten omschrijven die strijd als ‘de nerds versus Wall Street’.  In feite is dat een uit de hand gelopen internetgrap, met daarbij een hoofdrol voor het beleggingsforum r/wallstreetbets op Reddit.

GameStop is een Amerikaanse winkelketen die computerspellen verkoopt. Het bedrijf is opgericht in 1984 en heeft meer dan 5.500 vestigingen in Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Europa. Beetje bij beetje kochten meer Reddit-gebruikers GameStop-aandelen, waardoor de koers in het najaar geleidelijk klom. Tegelijkertijd ontstond het idee om partijen die niet geloofden in GameStop een lesje te leren. De kleine beleggers richtten hun pijlen op hedgefondsen die speculeerden op een daling van het aandeel. In beleggerstermen heet dat ‘short gaan’. Hedgefondsen zijn niets anders dan zeer actieve aandelen-, obligatie- of mixfondsen, die zich alle mogelijke manieren proberen in te dekken of hedgen tegen een  crisis op de beurs. De bedoeling is om een hoog rendement te behouden, ook wanneer het slecht gaat op de beurs. ‘Short gaan’ houdt simpelweg in; Je verkoopt iets wat je hebt geleend om dit op een later moment voor minder terug te kopen en terug te geven aan de uitlenende partij.

Inmiddels is de storm gaan liggen en heeft het ook nog een politiek staartje gekregen. Maar de aanval op de hedgefondsen gaat nog steeds door. Wat wordt het nieuwe plan? Daarover spreek ik met Zappa, die ook een bedrag had geïnvesteerd in GameStop. Ook spreek ik met Jan-Ruter, oprichter CryptoAcademy en tevens ook aandelenexpert.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *