Nog steeds zorgen over misbruik NOW-regeling

Nog steeds zorgen over misbruik NOW-regeling

Accountant Linda Meily belt met een ondernemer over de NOW-regeling.

Accountants hebben het nog drukker dan normaal. Naast de controle van de jaarrekeningen zijn accountantskantoren nu ook volop bezig met de NOW-controle. Volgens accountants biedt de NOW-regeling nog altijd genoeg kans voor ondernemers om daar misbruik van te maken.

Veel bedrijven krijgen een subsidie om hun personeel door te betalen, afhankelijk van hoeveel omzetverlies ze hebben. De NOW-regeling is relatief makkelijk aan te vragen bij het UWV. Het doel van de overheid is namelijk om het geld zo snel mogelijk bij bedrijven te krijgen. Accountants moeten controleren of de steun die de regeling biedt wel terecht is verleend. Vanaf het begin van de steunmaatregel zijn er al zorgen over mogelijk misbruik. “Een van de risico’s is dat bedrijven die minder hard worden geraakt door de coronacrisis, met de omzet gaan schuiven”, zegt Linda Meily, werkzaam bij accountantskantoor EY. Een ondernemer kan sinds deze week een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen voor de periode januari, februari en maart. Volgens Meily is het risico dan dat de ondernemer de omzet van maart in april verantwoord. “Dan lijkt het net alsof de ondernemer in die periode minder omzet heeft en dus recht heeft op de NOW-regeling, terwijl dat in feite niet zo is.”

Door de opzet van de NOW-regeling is het lastig voor accountants om alle risico’s op fraude weg te halen. Zo kan een ondernemer bijvoorbeeld de aangeleverde goederen expres in het magazijn laten staan om aanspraak te maken op de steunmaatregel, legt Meily uit. De ondernemer wacht dan met het leveren van handelswaar aan klanten, terwijl hij dus wel artikelen op voorraad heeft. “Als je puur naar de regeling kijkt, heeft het bedrijf er wel recht op, maar het is natuurlijk niet heel netjes. Het is wel bedoeld voor de bedrijven die het echt hard nodig hebben. Als wij dat als accountants zien, zullen we dat ook altijd bespreken met het management van het bedrijf.”

NOW-REGELING ‘TE GOED’

Econoom Lize Nauta vraagt zich of de NOW-regeling niet ‘te goed’ zijn werk doet en bedrijven in de lucht houdt die het zonder de coronacrisis anders ook niet hadden gered. “Het is de vraag of er door de overheidssteun geen ‘zombiebedrijven’ worden gecreëerd: bedrijven die eigenlijk helemaal niet levensvatbaar zijn en niet moeten bestaan, maar die in dit geval door de overheidssteun toch in de lucht worden gehouden. De overheidssteun moet wel alleen de juiste bedrijven door de crisis heen helpen.” Opvallend daarbij zijn de faillissementen, aldus Nauta. “We zien dat er zelfs minder bedrijven failliet gingen in 2020 dan in 2019. Dat is toch best gek in tijden van een economische crisis.”

Meily sluit zich daarbij aan. “Als je kijkt naar de bedrijven die de NOW-regeling aanvragen, is het de vraag of zij echt last hebben van de coronacrisis, of dat zij hoe dan ook al te maken hadden gehad met een flinke omzetdaling.” Zo zijn er volgens Meily bijvoorbeeld uitvaartondernemingen die een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten. “Dat zijn naar mijn idee ondernemingen die niet per se direct worden geraakt door de coronacrisis, maar die het nu juist beter zouden moeten doen door het aantal overledenen als gevolg van corona.”

ZWARE DOBBER

Maar hoe de regeling beter zou kunnen? “Dat is het lastige, het is heel ingewikkeld om daar één lijn in te trekken. Je moet echt maatwerk leveren en het is gewoon heel lastig om dat politiek voor elkaar te krijgen, om daar een maatregel op te verzinnen”, antwoordt Nauta. “Misschien is het een optie om op voorhand bepaalde sectoren die niet direct geraakt zijn door corona, uit te sluiten”, zegt Meily. “Maar als je het ook in perspectief bekijkt: de regeling is in 2020 onder grote druk tot stand gekomen. Heel veel bedrijven zagen in een keer hun inkomsten wegvallen en het doel is natuurlijk om het geld zo snel mogelijk bij bedrijven te krijgen, zodat zij ook gewoon aan hun betalingsverplichting kunnen voldoen. Daardoor begrijp ik ook wel dat de regeling niet helemaal perfect is.” Nauta: “Het blijft een hele zware dobber: hoe kun je het goed doen?”

De hoge werkdruk van accountants is al veelvuldig in het nieuws gekomen. Daar komt de NOW-controle nog eens extra bovenop. “Het is een extra belasting voor ons, maar ik denk dat het heel goed is dat de accountant hierbij wordt betrokken. Dan is er gewoon veel meer zekerheid dat een bedrijf de subsidie terecht heeft gekregen”, aldus Meily. Of de steun bij de juiste bedrijven terechtkomt, moet misschien dus nog gaan blijken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *