Gratis studiejaar voor mensen met studievertraging, maar hoe zit het met de rest?

Gratis studiejaar voor mensen met studievertraging, maar hoe zit het met de rest?

D66 en GroenLinks hebben een motie ingediend om een gratis studiejaar aan te bieden voor de mensen die studievertraging hebben opgelopen door de corona crisis. Premier Rutte doet hierover geen beloftes. Hij gaf aan dat demissionair ministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob werken met het hele onderwijs aan een meerjarig nationaal programma tegen leer- en studieachterstanden. ‘‘Voor het programma gelden geen taboes inclusief verlenging van de school- of studietijd. De suggestie is verstrekkend, maar die nemen we hierin mee,’’ aldus Rutte in het coronadebat in de Tweede Kamer. Voor studenten met studievertraging is dit wellicht een redder in nood, maar hoe zit het met de studenten zonder studievertraging die tenslotte dezelfde omstandigheden hebben gehad?

Niet alleen studievertraging is een probleem wat studenten ervaren deze corona tijd. Studenten lopen inkomen mis, omdat hun bijbaantje is weggevallen of hebben weinig sociaal contact met medestudenten. Ze voelen zich eenzaam. Studentenbonden vinden dan ook dat zo’n maatregel voor alle studenten moet gelden en niet alleen voor de studenten met studievertraging. Volgens hen is iedereen wel op een bepaalde manier gedupeerd door de crisis. Het idee om elke student een gratis studiejaar aan te bieden neemt veel stress af bij studenten. Het verlaagt de druk om te presteren tijdens corona en studenten weten dat ze er een jaartje langer over mogen doen. Nyna Visser, voorzitter van de Jonge democraten in Utrecht, vertelt waarom een gratis studiejaar voor iedereen belangrijk is en hoe hun studenten helpen met deze moeilijke tijd. Alisha van der Pouw kraan, student geneeskunde, vertelt over haar ervaring als eerstejaars student geneeskunde tijdens corona. Wat maakt het precies zwaar?

Of alle studenten een gratis studiejaar gaan krijgen ligt aan de tweede kamer. Hoe het er nu uit ziet is dat op dit moment alleen de mensen met studievertraging in aanmerking komen hiervoor als de motie wordt goedgekeurd.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *