Waarom is stemmen zo belangrijk?

Waarom is stemmen zo belangrijk?

Politicoloog Kees Aarts: "het stemmen is een van de weinige dingen wanneer iedereen nog gelijk is.” Beeld: Pexels

Op woensdag 17 maart mag Nederland weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Iedereen vanaf 18 jaar met een Nederlandse nationaliteit mag op deze dag zijn of haar stem uitbrengen. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging 25% van de stemrechthebbende niet naar de stembus, dat waren meer dan drie miljoen mensen. Kees Aarts is politicoloog en werkzaam als hoogleraar en decaan van de faculteit gedrags- en maatschappijwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij legt uit waarom stemmen zo belangrijk is en wat zijn verwachtingen zijn voor de aankomende verkiezingen.

“Het is belangrijk om te weten dat er geen algemene reden is waarom mensen niet gaan stemmen”, vertelt Aarts. “Vaak gebeurt dit eigenlijk toevallig en wordt er niet echt over nagedacht door de mensen.” Het is volgens de politicoloog soms moeilijk te verklaren waarom mensen niet gaan stemmen, toch is het volgens hem in andere gevallen heel duidelijk. “Eén van deze dingen zijn vooral dat jongeren niet vaak stemmen, naarmate mensen ouder worden gaan mensen vaker naar het stembureau. Stemmen is iets wat je moet leren en je kan alleen leren als je iets vaak doet.”

Volgens Aarts is het niet zo zeer erg dat je stem niet meetelt als je niet gaat stemmen. “Het duidt erop dat het mensen niet zoveel kan schelen wat er in de politiek gebeurt en dat is natuurlijk wel erg”, zegt de politicoloog. “Veel mensen denken dat de politiek over hun heen komt, vooral niet-stemmers hebben dat gevoel. Maar dat is natuurlijk niet zo, je hebt er wel degelijk invloed op door naar de stembus te gaan.”

Het is maar één stem

“Je kunt je natuurlijk gaan afvragen waarom stemmen zo belangrijk is, het is natuurlijk in feite maar één stem dus veel verschil zal het niet uitmaken of jij wel of niet stemt.” Volgens Aarts is dat misschien ook wel de reden waarom stemmen voor veel mensen ingewikkeld is, als mijn stem toch niet het verschil maakt, waarom zou ik dan gaan? “Je stemt natuurlijk voor de nieuwe volksvertegenwoordiging van ons land, zij hebben veel invloed op ons leven”, legt Aarts uit. Niet alleen het feit dat we stemmen voor een nieuwe volksvertegenwoordiging is volgens Aarts belangrijk, volgens hem zit er namelijk nog een dieper aspect aan stemmen. “Elk persoon in Nederland met het kiesrecht is op dat moment gelijk, de stem van een miljonair weegt net zo zwaar als dat van een zwerver. Ik denk dat dat eigenlijk heel bijzonder is. Het stemmen is een van de weinige dingen wanneer iedereen nog gelijk is.”

Stemmen vanaf 16 jaar

Aarts heeft ideeën over hoe we ervoor kunnen zorgen dat er meer mensen naar de stembus gaan. “Zoals ik net al vertelde moet je leren om te stemmen, daarom denk ik dat het belangrijk is dat we de interesse in politiek al op een wat jongere leeftijd moeten aanwakkeren door het bij de middelbare school bij het vak burgerschap serieus te hebben over de politiek. Ook denk ik dat een goede manier om het nog serieuzer te maken is om het stemrecht te verlagen naar 16 jaar, dit idee komt om de zoveel tijd weer omhoog en ik ben het er eigenlijk wel mee eens. Hierdoor heeft de jeugd het idee dat zij meer serieus worden genomen.” Maar of we daarmee ooit aan de 100% zullen komen, lijkt de hem onwaarschijnlijk. “Dat lijkt mij gewoon niet realistisch, er zal altijd een groep mensen zijn die niet zal stemmen.  Daarnaast denk ik dat we ook niet moeten overdrijven, Nederland heeft altijd een zeer hoge opkomst als het gaat om stemmen. Natuurlijk zijn er altijd landen waar dit aantal hoger is, maar er zijn ook zeker landen waar dit aantal lager ligt.”

Coronacrisis en stemmen

Daarnaast denkt Aarts dat de opkomst van dit jaar nog wel eens kan tegen vallen. “We hebben natuurlijk te maken met de coronacrisis, waardoor de verkiezingsdag wordt uitgesmeerd over meerdere dagen. Daarnaast wordt er ook gewerkt met poststemmen voor ouderen en wordt er ook nog gekeken of deze vervanging ook mag gelden voor een nog grotere groep. Wat ik heb begrepen is dat mensen aarzelend zijn om naar een stemhokje te gaan. Daarnaast zijn de politieke partijen niet serieus bezig met campagnes, omdat we wel andere dingen aan ons hoofd hebben. Hierdoor worden mensen er ook niet echt op gewezen dat zij weer mogen stemmen. Alles wijst er dus op dat we een lagere opkomst gaan krijgen dan bij de vorige verkiezingen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *