Het drugsgebruik onder jongeren neemt toe door coronacrisis. Is het tijd voor versoepelingen?

Het drugsgebruik onder jongeren neemt toe door coronacrisis. Is het tijd voor versoepelingen?

Bron: Pixabay

Het drugsgebruik onder jongeren is door de coronacrisis veranderd. Niet alleen de mate waarin drugs gebruikt wordt neemt toe, maar ook de redenen voor het gebruik veranderen, blijkt uit een onderzoek van Nieuwsuur. Psychiater Monique de Veth-Konings, gespecialiseerd in verslavingszorg en lid van het Artsencollectief, beaamt dat verveling, eenzaamheid en depressieve gevoelens een grote rol spelen in deze verandering en ziet het liefst dat jongeren weer wat meer vrijheid krijgen.

“Jongeren proberen het festival gevoel thuis te krijgen”, stelt de Veth-Konings. Volgens haar is dat niet zo gek, want met weinig sociale contacten, geen hoogtepunten, geen structuur en verveling zoeken jongeren een uitlaatklep. Daarnaast benadrukt ze dat er niet vergeten moet worden dat jongeren ook in coronatijd alsnog aan drugs kunnen komen: “Het betekent niet dat als er geen festivals zijn, dat er geen drugs meer te krijgen is. Dat maakt het ingewikkeld. Niet alleen de plaatsen waar drugs wordt gebruikt veranderd, maar ook de hoeveelheid. Thuis kan je non-stop gebruiken, terwijl je normaal in een maand maar twee keer naar een festival gaat.”

Naast het feit dat jongeren door de coronacrisis verschillende dingen in het leven missen, vindt de Veth-Konings dat jongeren geen goede informatie krijgen: “Voor jongeren is het virus niet schadelijk, terwijl jongeren momenteel overal maar de schuld van krijgen. De jongeren worden nu gestraft en er wordt een beeld gecreëerd terwijl jongeren niks aan de situatie kunnen doen. Er wordt je een schuld aangepraat, maar je krijgt ook weinig uitzicht en dat is vooral voor jongeren lastig.”

Geen cijfers
Cijfers over de toename van het drugsgebruik onder jongeren zijn er nog niet, maar de Veth-Konings ziet wel dat er verschillende studies bezig zijn: “In Engeland is het drugsgebruik onder jongeren duidelijk toegenomen tijdens de crisis, daar is nu een studie bezig.” Waarom de cijfers zo achterlopen en in Nederland helemaal niet bekend zijn, kan ze ook niet verklaren. Als ze dan toch een reden moet noemen, kan het liggen aan de doorverwijzingen: “Door de crisis zijn er minder verwijzingen naar professionele hulp, dat speelt wel mee in het vormen van een compleet beeld.” De Veth-Konings verwacht de cijfers na de crisis: “Als de crisis voorbij is, komen de cijfers vanzelf naar buiten door de overlopende hulpaanvragen.” 

Blijvend verslaafd
Als de crisis voorbij is, heeft de Veth-Konings een andere grote zorg: “Het is erg aannemelijk dat jongeren door de coronacrisis verslaafd worden aan de drugs die zij nu frequent gebruiken.” Volgens haar is het niet alleen psychisch dat jongeren blij zijn dat de crisis is afgelopen, maar het lichaam is dan verslaafd aan de stoffen: “Kom daar maar eens vanaf, ook al mag je weer alles doen wat je graag wilde doen.” Psychische klachten onder jongeren stijgen al jaren door de komst van bijvoorbeeld socialmedia, maar is volgens het CBS zijn deze cijfers sinds vorig jaar eindelijk stabiel. De Veth-Konings denkt dat de coronacrisis de cijfers weer gaan laten stijgen: “Ze begonnen in 2020 alweer te stijgen, maar door de coronacrisis in hetzelfde jaar nog harder.”

Na de coronacrisis is het volgens de Veth-Konings vooral belangrijk dat de behandelingen en de capaciteit daarvan gericht is op de dan toenemende vraag. Ook is het goed om stil te staan, wat is er nou eigenlijk in de coronacrisis gebeurd? Wat hebben we gemist? Wat hebben we ervan geleerd? En, volgens haar veel belangrijker: “Hoe gaan we het als het weer gebeurt beter doen?”, stelt ze.

Meer vrijheid
De coronacrisis duurt voor iedereen inmiddels bijna een jaar, maar voor jongeren vindt de Veth-Konings het echt te lang duren: “De tijd begint nu echt te dringen. Er is geen uitzicht, de maatregelen blijven veranderen en de toenemende psychische schade blijft toenemen. Elke dag is er een teveel.” Ze ziet het liefst dat de overheid scholen, sportverenigingen, de organisatoren van activiteiten en de jongeren zelf een eigen verantwoordelijkheid geeft om zo de maatregelen te versoepelen. “Meer mogelijkheden plus een beter uitzicht naar de exit, daaruit ontstaat vanzelf enthousiasme vanuit de jongeren en ook meer wilskracht.”

De Veth-Konings is daarom lid geworden van het Artsencollectief, een actieve groep van artsen die zich steeds meer zorgen maken over het huidige beleid rondom de coronacrisis en regelmatig van zich laat horen. “Binnen de artseneed staat het bevorderen van gezondheid en het voorkomen van schade voorop. Gezondheid is meer dan het bestrijden en voorkomen van een virusinfectie, maar dus ook psychische schade. Wij hebben vanuit ons moreel kompas een verantwoordelijkheid naar alle mensen, met een gemeenschappelijk doel: een evenwichtig zorgbeleid voor alle Nederlanders. En dat zien wij, en dus ik niet in het huidige coronabeleid in Nederland. Het enige wat ik zie, is dat vooral jongeren worden gestraft met iets waaraan ze zelf niets kunnen doen”, stelt ze.

Over de auteur

Julia den Heijer

JdH Producties, ook wel Julia den Heijer: dat ben ik! Inmiddels tweedejaars Journalistiek student aan de Hogeschool in Utrecht. Ik zal gelijk met de deur in huis vallen, mijn droom? Een goede politiek verslaggeefster worden in dé politieke stad van ons land én mijn geboortestad Den Haag. Op deze pagina publiceer ik mijn journalistieke producties die ik produceer voor YOUNews8.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *