“Je begint er eenmaal aan en het eindigt nooit”

“Je begint er eenmaal aan en het eindigt nooit”

Gerard Meulemans achter zijn computer, hier oefent hij zijn hobby genealogie uit.

Het programma DNA Onbekend op AVROTROS haalde onlangs een kijkcijferrecord van 1,9 miljoen kijkers. Het programma dat gepresenteerd wordt door Dionne Stax heeft sinds het vertrek van Caroline Tensen geen record meer gehaald. In het programma zoeken mensen door middel van DNA-onderzoek naar hun familie.

Maar dit is lang niet het enige programma over familie, ook het programma Verborgen Verleden draait om familiegeschiedenis. In dit programma gaan Bekende Nederlanders op zoek naar hun eigen familiegeschiedenis. Deze programma’s hebben veel overeenkomsten met genealogie, ook wel stamboomonderzoek genoemd. Genealogie gaat over voorouderlijk onderzoek en de afstamming van een familie.

Zoekopdrachten

Inmiddels zijn er in Nederland wel duizenden archieven aanwezig, hierin is veel informatie te vinden over namen en voorvaderen van mensen en families. Doordat er zoveel archieven in Nederland zijn, zijn sommige namen en families te herleiden tot wel honderden jaren geleden. Maar tegenwoordig valt er ook heel veel op internet te vinden. Maar zo eenvoudig is het niet altijd om een familie op te zoeken. Op een zoekopdracht komen er wel honderden namen en resultaten tevoorschijn. Om dan voorvaderen van een familie te vinden, is nogal een klus. Wat het ook niet makkelijk maakt, is dat mensen vroeger niet zelf konden schrijven en dat daar een ambtenaar verantwoordelijk voor was. Maar wanneer een ambtenaar een naam net niet goed verstond, kon het wel eens zijn dat een familienaam onjuist genoteerd werd in een archief. Dat maakt een zoektocht natuurlijk nog moeilijker, maar ook spannender.

Genealogie is een verslavend hobby, volgens Peter van Golen. Peter is veel te weten gekomen over zijn eigen familiegeschiedenis door middel van genealogie. Zijn familiehistorie is terug te leiden tot in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Wat is hij over zijn eigen voorvaderen in de Tachtigjarige Oorlog te weten gekomen? Gerard Meulemans is zelf een hobby-genealoog. Waarom is hij daar mee begonnen en waarom vindt hij familiehistorie zo interessant?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *