Ernstigere meldingen huiselijk geweld tijdens lockdown

Ernstigere meldingen huiselijk geweld tijdens lockdown

Tijdens de lockdown zijn er meer meldingen van ernstig huiselijk geweld. Dat zegt Landelijk Netwerk Veilig Thuis. Zij zien dat de meldingen ongeveer gelijk blijven, maar dat deze wel heftiger zijn en er steeds vaker acuut moet worden ingegrepen.

Een avondklok kan ervoor zorgen dat de boel thuis uit de hand loopt. Als mensen in onveilige situaties het gevoel hebben dat ze niet naar buiten mogen, lopen de spanningen op. Bij de avondklok vraagt Veilig Thuis, adviespunt en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, de overheid om een uitzondering te maken voor mensen met een onveilige thuissituatie. Dan hebben zij de mogelijkheid om even uit huis te gaan op het moment dat het uit de hand loopt. Doordat veel mensen thuiswerken en de meeste scholen gesloten zijn heeft hulpverlening minder zicht op gezinnen. Professionals zoals leerkrachten en wijkteams kunnen door de lockdown slecht zien wat er achter de voordeur gebeurt.

Het is dus belangrijk om alert te zijn op huiselijk geweld in je omgeving. Volgens Carry den Ouden vinden veel mensen het moeilijk om huiselijk geweld aan te kaarten. “Mensen denken vaak: ‘Daar heb ik niks mee te maken’ of ‘Wie ben ik om daar wat van te zeggen’. Ook zijn ze bang dat er tegen hen tekeer zal worden gegaan. Er zijn dus enorm veel redenen om er niks van te zeggen, maar als je je echt ernstig zorgen maakt kun je hulp inschakelen.”

Ingrijpen

Barbara Romijn, Slachtoffer van huiselijk geweld, zou direct ingrijpen. “Ik zou het melden bij Veilig Thuis en de politie bellen. Ik zou alles gelijk in actie zetten. Daar zou ik geen moment over twijfelen.”

Bij Veilig Thuis is het mogelijk om anoniem advies te vragen of een melding te maken. Bij hen kun je je zorgen delen en zij zorgen ervoor dat de juiste hulp wordt geboden. “Het is echt maatwerk”, meldt Debbie Maas, bestuurder van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond. “Wij kijken per situatie wat de beste oplossing is. Het is niet onze bedoeling om gezinnen op te breken als dat niet nodig is.” Je kunt ook een melding maken bij een wijkagent, maar op het moment dat het echt volledig uit de hand loopt, moet je de politie bellen

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *