Nieuwe neusspray tegen moeilijk behandelbare depressie

Nieuwe neusspray tegen moeilijk behandelbare depressie

Close-up of female doctor with a spray or nasal drops for the treatment of a runny nose over white background.

Recentelijk heeft farmabedrijf Janssen, onderdeel van het Amerikaanse Johnson & Johnson, een neusspray tegen moeilijk behandelbare depressie op de markt gebracht. Het gaat om een nieuw middel: een spray met esketamine, een variant op ketamine.

De neusspray is het eerste echt nieuwe medicijn tegen depressie sinds de introductie van antidepressiva rond 1950. Het is ook de eerste keer dat een psychedelisch middel wordt ingezet tegen depressie. Alleen volwassen patiënten die antidepressiva in verschillende doseringen en combinaties hebben gebruikt zonder het gewenste resultaat, komen ervoor in aanmerking. Bij deze mensen is er sprake van een therapieresistente depressieve stoornis. De neusspray moet vervolgens wel nog in combinatie met een antidepressivum worden gebruikt.

Het Zorginstituut heeft het ministerie van Volksgezondheid inmiddels geadviseerd de neusspray op te nemen in het basispakket en adviezen als deze worden vrijwel altijd overgenomen. Veiligheidsoverwegingen spelen ook een rol want esketamine is in potentie een verslavend middel. De dosis is echter zo laag dat de patiënt niet gaat hallucineren en er is altijd een arts aanwezig bij de toediening om misbruik te voorkomen.

Het grote voordeel van esketamine tegen depressie is dat het middel, als het werkt, heel snel effect kan hebben, binnen enkele uren of enkele dagen. Bij gewone antidepressiva is er een inwerkingstijd van vier tot zes weken en volgens psycholoog Ciscka Mastenbroek zijn juist die eerste weken voor veel mensen het zwaarst.

Het Zorginstituut had gehoopt dat de spray begin dit jaar in het basispakket zou worden opgenomen maar dat is niet gelukt omdat de minister nog aan het onderhandelen is met farmabedrijf Janssen over de prijs. “Als pakketbeheerder hebben we de effectiviteit van de neusspray getest en die kwam er goed uit, we zien dat de neusspray aanslaat bij patiënten. Maar als we deze winst afwegen tegen de kosten, is de prijs nog te hoog”, Aldus een woordvoerder van het Zorginstituut. Volgens de organisatie kost de spray nu nog ruim 10.000 euro per patient per jaar.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *