Uitreiking Golden Globes 2021

Uitreiking Golden Globes 2021

De uitreiking van de Golden Globes was niet live te volgen in Nederland

Op maandag 1 maart tussen 2:00 en 5:00 uur werden de Golden Globes uitgereikt. De achtenzeventigste editie van de Golden Globes werd zo veel mogelijk op locatie opgenomen. De set was verdeeld over twee locaties, Beverly Hills en New York. Het werd gepresenteerd door Tina Fey en Amy Poehler, dit was voor hen de vierde keer dat ze dit evenement mochten hosten.

 

De Golden Globes zijn de aftrap van het filmprijzen seizoen. Dit wordt vaak gezien als de Hollywood drankfeest, waar veel celebraties klaar zijn voor een feestje. Nog voor het begon, werd het evenement overschaduwd door de onthulling van Time’s up, de movement achter #MeToo. De Hollywood Foreign Press Association (HFPA) is een groep van 87 Los Angeles journalisten die werken voor internationale media outlets. Van deze 87 journalisten was er geen enkele gekleurde stemmer. Waardoor, volgens hen, veel zwarte verhalen niet worden erkent. Toch waren er een aantal gekleurde winnaars. Filmfans denken dat dit één van de redenen is dat Da Five Bloods, van Spike Lee, niet genomineerd is. Amy Poehler en Tina Fey hebben een algemeen statement uitgesproken, waarin zij hun afkeur gaven naar de HFPA. Ook de HFPA zelf heeft zich verontschuldigd en heeft hun fouten erkent.

Fey en Poehler waren via splitscreen te zien en stonden allebei op een andere locatie. Het sterrenpubliek was vervangen door ziekenhuis- en ambulance personeel. De gasten zaten per twee aan een tafel en iedereen droeg een mondkapje. De genomineerden waren via beeldbellen aanwezig, zo kreeg men een kijkje binnen bij de celebrity’s.

Volgens filmjournalist Niels van Arkel, mogen de komende award shows een voorbeeld nemen aan de de Golden Globes. “Alles verliep soepel en het was vlot om naar te kijken. Ik denk dat de Oscars een zelfde soort vorm zal moeten aanhouden.” De grootste storing was bij Daniel Kaluuya, winnaar voor zijn supporting rol in motion picture in ‘Judas and the Black Messiah’, die meerdere malen moest vragen of hij wel te horen was.

De grote winnaars voor televisie van de avond zijn ‘The Crown’ en ’The Queens Gambit’. ‘The Crown’ mocht voor drama televisieserie vier awards in ontvangst nemen. Drie van de awards gingen naar de cast. Emma Corrin won haar hoofdrol als Diana Spencer en Josh O’Connor won voor zijn hoofdrol als Prince Charles. Gillian Anderson speelt Margaret Thatcher, en won beste vrouwelijke supporting rol.

De meest opvallende filmwinnaar is voor ‘Borat Subsequent Moviefilm’. De film ging naar huis met beste motion picture Musical of Comedy en de hoofdrolspeler Sacha Baron Cohen met de beste mannelijke hoofdrol. De film is het tweede deel op de film ‘Borat: Cultural Learnings of America for Make Benifit Glorious Nation of Kazakhstan’, waarin Baron Cohen het gelijknamige karakter speelt.

De beste drama film is gewonnen door ‘Nomadland’, geregisseerd door Chloe Zhao. Zhao ging ook nog naar huis met beste regisseur. Dit is de tweede keer dat een vrouw deze prijs wint en de eerste keer dat een gekleurde vrouw deze prijs in ontvangst mag nemen.

Er was ook controversie over twee genomineerde projecten. De film ‘Music’ van zangeres Sia, kwam al eerder in opspraak door de casting en de uitvoering van de autistische hoofdpersonage. Zij werd gespeeld door Maddie Ziegler, terwijl zij zelf geen autisme heeft. Ook ‘Emily in Paris’ en ‘The Prom’ werden volgens het publiek onterecht genomineerd.

Het meest opvallende en memorabele moment van de avond was de ontvangstspeech van Simone Boseman. Ze nam de prijs voor beste mannelijke hoofdrol in een drama film in ontvangst voor haar man Chadwick Boseman, die in augustus in 2020 de strijd tegen darmkanker heeft verloren. De emotionele speech raakte veel mensen in beeld. Hij won voor de film ‘Ma Rainey’s Black Bottom’.

De animatiefilm ‘Soul’, die in december op Disneyplus uitkwam, ging ook met twee prijzen naar huis. Deze won beste animatiefilm en beste originele score gecomponeerd door Trent Reznor, Jon Batiste en Atticus Ross.

Van Arkel kijkt na de uitreiking van de Golden Globes het meest uit naar de BAFTA’s en de Academy Awards. ‘De BAFTA’s zijn extra interessant voor het Europese publiek, aangezien deze meer aansluiten bij de interesses en de filmsmaak van Europeanen. Ook de Oscars worden spannend, binnenkort zal hierover gestemd worden en worden de nominaties bekend gemaakt.’ Volgens hem zijn de winnaars van de Globes, namen die men goed in de gaten moet houden.

Over de auteur

Julie van der Eerden

Mijn naam is Julie van der Eerden. Ik ben een gefocuste en enthousiaste journalist, met oog voor bijzondere en persoonlijke verhalen. Ik schrijf graag over mensen en duik graag dieper in de hoe en waarom. Ik probeer altijd creativiteit in mijn werk te stoppen. Ik ben serieus en doordacht, maar ik vind het ook leuk om een knipoog naar het publiek te geven wanneer hier ruimte voor is. Ik werk professioneel en betrouwbaar, en ik ben iemand op wie je kan rekenen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *