Jongeren eerder stemmen

Jongeren eerder stemmen

Op 17 maart vinden de tweede kamer verkiezingen plaats. Alweer vier jaar geleden waren de laatste verkiezingen. Jongeren mogen in Nederland vanaf hun 18e jaar stemmen, maar dit is zeker niet altijd zo geweest.  Zo lag de minimumleeftijd om te stemmen vroeger ook veel hoger. Eerst was dat dertig jaar, later 25 jaar, 23 jaar en sinds 1972 pas is dat achttien jaar. Vanaf je 18e ben je namelijk volwassen en daarom is ook de stemgerechtigde leeftijd gekoppeld daaraan. Men gaat er vanuit dat je onder je 18e te weinig over de politiek weet en daarom nog niet oud genoeg zou zijn om te stemmen. Maar als met de tijd de leeftijden verlagen, dan zou dit misschien nu wel weer moeten gebeuren? 

Het blijft een discussie. Zouden we de stemgerechtigde leeftijd moeten verlagen naar 17 of 16? Carla van Baalen is hoogleraar Nederlands, directeur voor parlementaire geschiedenis en lid van de staatscommissie parlementair stelsel. In 2018 hebben zij een advies eindrapport geschreven waaronder andere in is besproken om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen. Hoewel dit rapport uiteindelijk niet is doorgevoerd, zag de commissie er wel veel voordelen in. Vooral vonden ze het belangrijk, omdat de scholen wanneer ze de leeftijd veranderen meer aandacht besteden aan de verkiezingen. Dit zouden positieve gevolgen voor op latere leeftijd hebben. Vandaag vertelt Carla hier meer over. 

Hoewel men er vanuit gaat dat je onder je 18e te weinig over de politiek weet, is Nienke Luijck het hier niet mee eens. Nienke is voorzitter van de Landelijke Aktie Komitee scholieren en heel erg betrokken in de politiek. Zelf is ze nog maar 17 jaar en mag zij aankomende verkiezingen dus niet haar stem uitbrengen. Wel denkt Nienke dat het goed zou zijn als ze de leeftijd zouden verlagen, om een aantal redenen. 

Over de auteur

Feline Neyndorff

Hey! Ik ben Feline Neyndorff en op deze site kun je al mijn artikelen lezen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *