Fietsenwinkel koppelt wielerklassiekers aan toertochten

Fietsenwinkel koppelt wielerklassiekers aan toertochten

Foto: Pixabay

Het wielervoorjaar kent zijn vaste tradities. Het begint met de Omloop het Nieuwsblad en eindigt met Luik-Bastenaken-Luik. Daar tussenin zitten alle klassiekers met evenveel historie als heroïsche verhalen. De jongste klassieker onder deze oude rotten, begint er een met het meest unieke karakter te worden; de Strade Bianche. Een bikkelharde koers over de glooiende, Toscaanse gravelwegen. En dit jaar niet alleen in Italië verreden.

Mathieu van der Poel reed oppermachtig naar de overwinning in de Strade Bianche van 2021. Hij klopte namen als Alaphilippe, Bernal en natuurlijk zijn eeuwige rivaal Wout van Aert. Het waren de gevestigde namen die de Italiaanse voorjaarsklassieker kleurden. Toch waren zij niet de enige helden op gravelwegen deze week. In West-Brabant werd met net zo veel moeite de West-Brabantse Strade Bianche gereden. Georganiseerd door fietsenwinkel Studio Velo. Zij koppelen hun Ride to Spring aan de voorjaarsklassiekers voor de profs. Zodat elke amateurwielrenner zich toch een beetje prof kan voelen.

Het ontstaan van Ride to Spring

Eigenaar Wouter Wilting kwam een paar weken geleden op het idee om toertochten te gaan organiseren. “Het mooie weer deed zijn intreden in het land en we wilden toertochten gaan organiseren. Het was een vrij makkelijke link om het te koppelen aan de voorjaarsklassiekers. Ride to Spring is al gekoppeld aan Parijs-Nice. Die wedstrijd wordt ook wel ‘de rit naar de zon’ genoemd. Mijn Frans is niet zo goed dus heb ik het maar op z’n Engels een beetje verbouwd naar Ride to Spring”, zegt de 36-jarige ondernemer. De verwachtingen van Wilting zijn na twee ritten al overtroffen. “De complimenten waren groot en iedereen vond het een schitterende route op de gravelwegen. De mensen fietsten op routes vlak bij hun huis waar ze nog nooit geweest waren. Ik had eigenlijk gehoopt op 20 deelnemers in teams van twee. Uiteindelijk hebben 32 teams van twee zich ingeschreven. Dat vond ik gewoon al heel erg leuk”, vertelt Wilting.

Onderlinge competitie

“Je krijgt een beetje dat iedereen lekker naar elkaars resultaten aan het kijken is. Daar word ik enthousiast van en de mensen zelf ook”, vertelt hij. Toch lijkt de onderlinge competitie al gauw beslist in dit amateurpeloton. Een aantal jonge beloften uit Roosendaal meldde zich aan en lijken na twee ritten er met de zege vandoor te gaan. “Die reden zo’n 3 à 4 kilometer per uur harder dan de snelste bij ons reed. Dat is eigenlijk voor onze begrippen bovenmenselijk”, vertelt Wilting die zelf ook aan de toertochten meedoet.

Verdere verloop van ‘klassieker-toertochten’

Deze Ride to Spring bestaat uit vijf etappes. Al deze etappes zijn gekoppeld aan een thema. Deze keer was het de Strade Bianche, maar er komt ook nog een ‘Ronde van Vlaanderen’ en een West-Brabantse ‘Milaan-San Remo’. Wilting houdt ook rekening met de conditie van sommige renners in zijn routebepaling. “Na deze week, wat een iets zwaardere week was, hebben we volgende week een wat rustiger parcours uitgestippeld. Dat is misschien wel fijn voor sommige deelnemers. Maar de week daarna klappen we er gewoon met de ‘Ronde van Vlaanderen’ achteraan en we sluiten het voorjaar af met onze ‘Milaan-San Remo’”, zegt Wilting. Wegens het succes van deze reeks wilt de eigenaar van Studio Velo in het najaar misschien uitbreiden naar een off-road-variant. “Dat wordt een combinatie van veldrijden, mountainbike en ook weer gravelbike. We hebben hier fantastisch, mooie routes in de omgeving liggen voor alle disciplines. En het terrein in Nederland is niet zo uitdagend dat een parcours het volledig ongeschikt maakt voor een bepaalde discipline”, vertelt Wilting.

Schema Mathieu van der Poel

Voor de profs is het voorjaar echter nog maar net begonnen. De wielerklassiekers zullen zich nu snel achtereenvolgend aan ons voorbij laten komen. Voor Van der Poel liggen er nog drie grote doelen in dit voorjaar. Op 20 maart gaat hij proberen Wout van Aert op te volgen als winnaar van Milaan-San Remo. Waarna hij vervolgens zijn focus legt op de Vlaamse voorjaarsklassiekers. In de week van 4 tot 11 april zal hij proberen zijn titel te verdedigen in de Ronde van Vlaanderen en gaat hij op voor zijn eerste Parijs-Roubaix.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *