Reanimeren in coronatijd: Overlijden slachtoffers hartstilstand ‘lijkt misschien mee te vallen’

Reanimeren in coronatijd: Overlijden slachtoffers hartstilstand ‘lijkt misschien mee te vallen’

Het lijkt erop dat de richtlijnen voor reanimeren in coronatijd niet zoveel levens hebben gekost dan aanvankelijk gedacht.

Vanwege het coronavirus gelden er al lange tijd andere richtlijnen voor reanimeren. Zo is het advies om geen mond-op-mondbeademing toe te passen. In het begin van de coronacrisis schatte de Nederlandse Reanimatie Raad dat dit elke drie maanden mogelijk zo’n 150 levens zou kosten. “Cijfers laten zien dat het misschien mee lijkt te vallen. Dat zeg ik heel voorzichtig, want we weten bijvoorbeeld niet wat de schade aan de hersenen is over een langere tijd”, vertelt Ruben Verlangen van de Nederlandse Reanimatie Raad.

“Het advies is om niet te beademen, maar we weten niet of er wel beademd is. Dus het is heel lastig om daar conclusies aan te verbinden.” Uiteindelijk is het namelijk een persoonlijke afweging om te bepalen hoe je iemand reanimeert. Een ding is zeker: het nalaten van beademen heeft effect op de schade aan de hersenen. Dat laten onderzoeken uit landen waar ze alleen borstcompressies geven, ook zien. “De overleving blijft redelijk gelijk, maar de schade aan het brein is wel degelijk groter wanneer er niet beademd is”, aldus Verlangen.

Ronald de Kievit is burgerhulpverlener en heeft tot nu toe vijf keer iemand moeten reanimeren tijdens de coronacrisis. “De eerste keer dat ik opgeroepen werd voor een reanimatie in coronatijd, wilde ik eigenlijk standaard gaan beademen”, blikt hij terug. De Kievit heeft een eigen AED, waar hij tegenwoordig twee mondkapjes bij heeft zitten. “Eén voor het slachtoffer en één voor mezelf.”

Bang om besmet te raken is hij niet. Die kans loop je tenslotte ook in de supermarkt. “Dan denk je er ook niet over na of je wel of niet de supermarkt binnenloopt, want het is toch iets dat moet gebeuren.” Enkel het uitvoeren van borstcompressies, volgens De Kievit juist het zwaarste deel van de reanimatie, brengt een nodige uitdaging met zich mee. “Dat gaat nu achter elkaar door en dat maakt het wel een stuk zwaarder.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *