Het begon allemaal 1 jaar geleden

Op 9 maart 2020 waren de eerste coronamaatregelen aangekondigd, wat betekent dat we nu al meer dan een jaar in de huidige pandemie leven. Sinds het begin van het virus zijn er vele maatregelen aangekondigd, en ook weer versoepeld. Viroloog Ab Osterhaus en verschillende bewoners van Nederland vertellen wat ze van de maatregelen van het afgelopen jaar vinden.

“Ik zou niet zeggen dat er fouten zijn gemaakt, maar achter af gezien hadden we de maatregelen veel beter kunnen aanpakken,” vertelt Ab Osterhaus. “Ik ben van mening dat we de ‘Chinese’ methode van maatregelen hadden moeten toepassen, alles dicht houden en mensen zo veel mogelijk thuishouden. Dan hadden we in de situatie kunnen zitten waar Nieuw-Zeeland nu in leeft, die nu terug kunnen naar het leven voor de coronacrisis.”

“Ideaal zou zijn, om een persoon te hebben met een communicatie achtergrond, zodat deze alle verschillende kanten en waarden van de belanghebbenden en adviseurs kan aanhoren, zodat deze en goed advies kan geven aan de regering. Hiermee bedoel ik dat er een samenwerking moet komen, dat niet alleen uit virologen en wetenschappers bestaat, maar ook uit sociale werkers, economen en de burgers zelf. Als iemand de waarden van al deze partijen zou kunnen samenvatten en makkelijk uitleggen, zou er misschien ook meer begrip voor alle maatregelen die er zijn.”

Cijfers

Op 27 februari was de eerste besmette persoon in Nederland geconstateerd. Het aantal besmettingen in Nederland groeide vervolgens uit naar 500 besmette personen op 6 maart. Op 3 maart stierf de eerste persoon in Nederland door de gevolgen van het virus. Het virus verspreidde zich snel. Tot op de dag van vandaag, woensdag 10 maart, zijn er 1.128.202 gevallen van het corona virus bevestigd in Nederland. Het aantal mensen wat door dit virus in het afgelopen jaar is overleden is 15.917. Op 6 januari is Nederland van start gegaan met vaccineren om dit virus tegen te gaan. Tot en met zondag 28 februari hebben naar schatting van het RIVM ruim 1.000.000 mensen in Nederland tenminste één coronavaccinatie ontvangen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *