Cyberpesten onder kinderen verdubbeld

Cyberpesten onder kinderen verdubbeld

Kinderen die elkaar plagen en pesten op school. Een fenomeen van alle tijden. Tijdens de coronapandemie is het plagen en pesten verschoven naar het internet en het aantal meldingen van cyberpesten bij de Kindertelefoon verdubbeld. Zo blijkt uit navraag door Pointer bij de Kindertelefoon. Josephine Moen, vrijwilliger bij de Kindertelefoon en Saskia van Dijk, basisschool docent, vertellen wat de oorzaak kan zijn voor het toegenomen cyberpesten en hoe docenten hiermee moeten omgaan.

“Hey joh stomme drol kom eens online”, “Slome, geef eens antwoord joh”, dit zijn pesterijen waar bovenbouw docent Saskia van Dijk mee te maken heeft gehad tijdens de coronapandemie. Naast pesterijen via de chat, buitensluiten en het uitoefenen van online groepsdruk zijn er via het mailadres van een meisje uit haar klas nare berichten verstuurd uit de naam van dit meisje.

Josephine Moen: “We krijgen veel kinderen aan de telefoon die vertellen dat zij te maken hebben met cyberpesten. Wat we ook zien is dat kinderen zich enorm vervelen. Er is niets te doen voor kinderen, het enige wat nu boeiend is voor kinderen is het internet, want al het andere dat mag niet.” Nu het contact via sociale media of online lessen gaat verplaatst ook het pesten naar het internet. “Het cyberpesten gaat zo snel, kinderen verzinnen elke keer weer iets nieuws, waardoor je ook niet altijd weet wat je kunt verwachten. Misschien wordt er wel een foto van je gemaakt tijdens de online les en heb je dat niet eens door en kom je daar later achter”, aldus Josephine Moen.

Ook vertelt Saskia van Dijk dat het ontzettend moeilijk is om cyberpesten te herkennen en controleren als docent. Eigenlijk kom je hier volgens haar alleen achter wanneer ouders met meldingen van pesterijen naar je toekomen: “Kinderen zelf die komen eigenlijk niet naar de docent toe.” Bij de Kindertelefoon merken ze dit ook. Er zijn enkele kinderen die naar de docent toe durven te stappen, maar ook heel veel kinderen niet. Naast de vraag hoe pestkoppen hier op reageren, ligt ook de drempel veel hoger om naar de docent toe te stappen bij het onlineonderwijs. Josephine Moen: “Het is nogal wat om je docent te bellen om te vertellen dat je gepest wordt, terwijl je die normaal gesproken alleen in een mentoruur via Zoom spreekt.”

Over de auteur

Nan Cao Blokhuis

My name is Nan Cao Blokhuis, I'm a journalism student from the Netherlands. Besides this I'm a freelance journalist interested in conflict, corruption and humanitarian crisis around the world. In the near future I'm aspiring to become an investigative journalist reporting from the heart of conflict- and crisis areas. Before studying journalism I have been studying Anthropology and Social Sciences at the University of Amsterdam.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *