“Het voelde toch wel even ongeloofwaardig”

Thuiskapper Iris ruimt haar spullen op die ze altijd meeneemt om te knippen.

Tijdens de persconferentie van 23 februari werd aangekondigd dat alle contactberoepen weer open mogen. Voor veel ondernemers is dit licht aan het einde van een donkere tunnel. Zo ook voor de kappers, na bijna drie maanden gesloten te moeten zijn, mochten ook de kappers de deuren weer openen. Ook de thuiskappers mochten weer op huisbezoek om de coronakapsels weer op te knappen.

De Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO) is blij dat kappers weer aan de slag mogen. Ze zijn trots op het vertrouwen die ze hebben gekregen van de overheid en dat ze wederom vooraan staan in het heropeningsbeleid. Als branche hebben ze hard voor geknokt om weer open te gaan en nu gaan ze het vertrouwen dat ze hebben gekregen waarmaken, blijkt uit een persbericht op de website. Al weken voor de opening strijden ze in samenwerking met leveranciers, kappersmedia, ondernemers, leden en niet-leden voor de heropening van de branche. Volgens de ANKO gaat de branche wegens verschillende redenen weer open. Zo hebben de ANKO en kappers veel opgetreden in de media en hebben ze de politiek van goed onderbouwde argumenten voorzien, waarom het veilig is dat de kappers weer open kunnen.

Uit een Duits onderzoek blijkt dat de kans dat je iemand besmet bij de kapper erg laag is. Het besmettingsrisico bij de kapper is 0,6. Dit betekent dat iemand die corona heeft bij de kapper zit mét een mondkapje, maximaal 0,6 andere persoon besmet maakt. Als een besmet persoon met mondkapje in de supermarkt loopt, kan maximaal één ander iemand besmet raken. Volgens dit onderzoek zijn kappers dus relatief veilig, mits er een mondkapje gedragen wordt door de kapper en de klant.

Coronakapsels

Iris van der Graaf is thuiskapster en zit al ruim 25 jaar in het vak. Ook zij mag na bijna drie maanden gesloten te zijn weer langs de klanten om te knippen. Hoe heeft zij de periode van dicht zijn ervaren? “Het duurde heel lang toen we dicht waren, op het begin denk je dit gaat een paar weken duren, maar uiteindelijk hebben we elf weken thuisgezeten. Dat duurde lang en het was saai, maar het was voor een goed doel. En gelukkig zijn we nu weer open. Toen Mark Rutte zei dat we weer open mochten, voelde dat toch wel even ongeloofwaardig. Eigenlijk op het moment dat wij dachten hoelang gaat het nog duren, wanneer is het einde in zicht, kregen we weer goed nieuws te horen, namelijk de dat de kappers weer open mochten. Als ik bij mensen thuiskom hebben we allebei een mondkapje op, ik draag handschoenen, voordat we beginnen natuurlijk de handen wassen. En zo veilig mogelijk achter de klant staan. Van tevoren neem ik een mondelinge gezondheidscheck af, zijn mensen verkouden of snotterig, want dan kom ik namelijk niet. De eerste paar dagen is het toch even spannend om bij iedereen thuis te komen. Al die tijd ben je bijna nergens geweest, houd je afstand van andere mensen. Maar met ons vak kan je gewoon geen afstand van elkaar houden. Maar iedereen is ook wel heel voorzichtig, ik heb daar wel vertrouwen in. Ik probeer vooral positief te blijven, het is nu ontzettend druk. Dus alle kappers gaan ontzettend hard werken om dat buffertje weer een beetje op te bouwen. Maar wel met in ons achterhoofd dat we wel een deel van de inkomsten weer weg gaan zetten voor een eventuele volgende lockdown. Gelukkig sta ik nu heel maart vol met klanten. Ik neem wel de tijd voor al mijn klanten, ik plan wat meer extra tijd in. Een knipbeurt duurt wat langer, de klanten willen wat meer aandacht omdat je zal lang niet gezien hebt en de uitgroei is wat groter. Dus ik plan wat meer ruimte tussen de klanten in. Om een roodgloeiende telefoon te voorkomen, heb ik met mijn klanten afgesproken dat ik hun zou benaderen. Ik heb elke klant gebeld en geïnformeerd hoe het met ze gaat om even het sociale contact weer te krijgen en daarna meteen een afspraak met de klant gemaakt. En als er toch nog klanten waren die appten of belden, daartegen heb ik gezegd dat ik contact met ze opneem”.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *