Opnieuw zoektocht naar vermiste Tanja Groen

Opnieuw zoektocht naar vermiste Tanja Groen

Foto: Maud Warnier

Opnieuw wordt er gezocht naar de in 1993 vermiste studente Tanja Groen. Naar aanleiding van een onderzoek van Studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam en universiteit Maastricht. Twee en een half jaar geleden is er een rapport ingediend bij de Politie en het openbaarministerie om in de buurt van Eindhoven te gaan zoeken naar het lichaam van Tanja Groen.

 geen enkel spoor
De achttienjarige Tanja Groen zou beginnen aan de studie gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Ze kwam uit Schagen en was lid geworden van studentenvereniging Circumflex. Op 31 augustus 1993 fietste de studente van het slotfeest van de ontgroeningsweek naar haar kamer in Gronsveld. Gronsveld is een dorpje naast Maastricht op ongeveer twintig minuten fietsen vanaf het centrum van de stad. Studenten waarmee ze op het feest was, hebben haar nog enkele meters in de Herbenusstraat zien fietsen en vanaf dat moment is er geen enkel spoor meer van Tanja. Ook de fiets van Tanja is nooit meer teruggevonden. Rond 20:00 uur heeft Tanja nog contact gehad met jaar moeder. Op 4 september hebben de ouders van Tanja haar als vermist opgegeven bij de politie. Ze is inmiddels 27 jaar vermist en dat maakt de zaak een “Cold Case”.

 Onderzoek studenten
Emeritus-hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen begeleid het onderzoek van de studenten dat op verzoek van de politie gedaan werd. De cold case-officier van het OM in Limburg liet al vrij snel weten dat ze het rapport laten voor wat het is en niet gaan zoeken. Van Koppen heeft het OM voor het blok gezet en gemeld dat ze met speurhonden de hei op gaan en dat de politie assisteert met speurhonden en forensisch rechercheurs. In het onderzoek is er een verband gelegd met andere zaken uit het verleden. Naar aanleiding daarvan gaan ze in het voorjaar een nieuwe zoekactie op touw zetten in een heidegebied in Geldrop. Het is de tweede zoekactie in korte tijd. Vorig jaar werd er een graf in de Maastrichtse wijk Heugem opengemaakt naar aanleiding van een tip bij de politie. In het graf werden uitsluitend resten aangetroffen van de desbetreffende overleden man.

Zoekacties
Er is zijn de afgelopen jaren meerdere zoekacties geweest naar het lichaam van de studente maar altijd zonder resultaat. In 2012 werd er in de Maas gezocht naar aanleiding van een tip van een paragnost. Twee jaar later werden er botten gevonden op een akker in Gronsveld die mogelijk verband zouden kunnen houden met de vermiste Tanja. Wim S. uit Geldrop verklaarde jaren geleden aan een getuige in de gevangenis dat hij meerdere vrouwen vermoord heeft en begraven heeft op de hei. Ook bekende hij de moord op Tanja. Wim S. overleed een paar jaar geleden. Rechercheurs zijn nog bij S. langs geweest toen hij op zijn sterfbed lag in de hoop dat hij nog een aantal onopgeloste moordzaken zou bekennen bij de politie.

Gronsveld
De vermissingszaak van Tanja Groen houdt Maastricht en omliggende dorpen al vele jaren bezig. Er is niemand die de zaak niet kent of er niet over gehoord heeft. Als er ergens in de buurt wordt gegraven of gedoken door de politie denkt iedereen gelijk dat het om Tanja Groen gaat. Hellen Peters (47), “Ik weet nog heel goed dat ik op het nieuws zag dat Tanja groen vermist werd. Ik woonde destijds zelf in Gronsveld en denk nog regelmatig terug aan deze zaak. Zelf fietste ik ’s avonds ook vaak dezelfde weg als Tanja naar huis als ik uit Maastricht kwam. In het bushokje hing een poster met een foto van Tanja. Ik zie ook gelijk weer haar gezicht voor me als ik eraan terugdenk.”

Cold case kalender
De politie heeft een cold case kalender uitgebracht. Op de kalender staan op dit moment 52 onopgeloste zaken die voor veel onrust hebben gezorgd. De kalender is ook uitgegeven in diverse gevangenissen omdat gevangenen vaak veel weten over andere misdadigers. Voor strafvermindering of een beloning hoopt de politie dat gevangenen die meer weten dat bij de politie verklaren.

Woordvoerder
Peter R de Vries is woordvoerder van de familie en houdt zich al vanaf het begin bezig met deze onopgeloste zaak. De Vries vindt dat er nooit genoeg prioriteit gegeven is aan de zaak en heeft zich voorgenomen om zich dit jaar sterk in te zetten voor deze zaak.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *