Zwemles gaat weer door, wat nu?

Zwemles gaat weer door, wat nu?

De zwemlessen hebben ruim drie maanden stilgelegen. Zelfs toen het basisonderwijs op 8 februari weer doorgang mocht vinden, moesten de zwemscholen nog even wachten. De zwemlessen van 300.000 kinderen stonden stil en nog eens 200.000 kinderen moeten wachten totdat ze mogen beginnen met zwemles. Nederland is een waterrijk land, maar al dat water brengt ook gevaren met zich mee. Op het moment dat een kind in het water terechtkomt, gaat het vaak niet huilen of hard bewegen. Dit heeft als gevolg dat je een kind dat aan het verdrinken is vaak pas te laat ziet of hoort. Bij zwemlessen leren kinderen zelfredzaam te zijn in zulke omstandigheden.

In 2017 richtte Shiva de Winter de Nederlandse Stichting Water- en Zwemveiligheid op (NSWZ). De stichting is erg bezorgd om de zwemveiligheid en ziet de stop van zwemlessen als een groot veiligheidsprobleem in de komende jaren. NSWZ zet zich in om commerciële zwemscholen te redden. Daarnaast hebben ze zich ook ingezet om de zwemlessen zo snel mogelijk weer door te laten gaan en dat is gelukt. Vanaf gisteren, dinsdag 16 maart, zijn de zwemscholen weer geopend voor zwemlessen, maar hoe staat het ervoor en welke gevaren liggen nog op de loer?

Shiva de Winter – Live gast in radiouitzending 3

16 maart mogen de zwemscholen weer open, wat betekent dit voor de zwemscholen?

Ja dat ze na drie maanden weer hun vak kunnen doen. Dit is waar we het allemaal voor doen om het zo maar te zeggen. We kunnen weer werken aan de veiligheid van kinderen”

Hoelang zijn de wachtlijsten?

“De wachtlijsten verschillen tussen de zes maanden en de twee jaar. Sommige zwemscholen hebben geen wachtlijst, maar gemiddeld gezien tussen de zes maanden en de twee jaar.”

Kunnen de zwemscholen de wachtlijsten binnen afzienbare tijd bijwerken?

“Dat zal ook per zwembad verschillen. Degene die de capaciteit hebben wel, je zit ook met de A-uren dat zijn de tijden na school en in het weekend. Als ze daar capaciteit hebben om meer lessen aan te bieden, dan zouden ze iets in kunnen lopen. Anders zullen de wachtlijsten de komende jaren nog zo blijven.”

Hoelang zal het ongeveer duren voor dat alle kinderen weer op hun oude niveau zijn?

“Ik zeg altijd dat dat gemiddeld een maand duurt. Bij sommige kinderen kan dat ook bijvoorbeeld in twee lessen zijn, dat heeft alles te maken met het vertrouwen en uithoudingsvermogen van de kinderen.”

Waarom is het belangrijk om zwemlessen met regelmaat te volgen?

“Zwemles is een leerproces en het heeft vooral te maken met continuering. Tot dat je je diploma hebt gehaald en daarna moet je ook blijven zwemmen. Het is eigenlijk net als een rijbewijs als je het gehaald hebt moet je eigenlijk gelijk achter het stuur om te gaan oefenen. Je moet het blijven herhalen, je zal het niet helemaal verleren, maar als je in de praktijk in een panieksituatie komt dan moet je wel weten wat je moet doen.”

Hoe groot is de kans dat kinderen verdrinken door het gebrek aan zwemles?

“Kinderen zullen niet verdrinken door het gebrek aan zwemles, maar eerder door de bijverschijnselen ervan. Ze hebben te weinig uren gemaakt de afgelopen maanden, die zullen ze moeten inhalen. Dan kom je op een punt van snelzwemcursussen, waar je in korte tijd heel snel je zwemdiploma kunt halen. Daarna moet je wel gelijk doorgaan met oefenen. Wanneer je dat niet doet, zak je heel snel terug. Op het moment dat je dan in een panieksituaties terecht komt, dan weten de kinderen niet wat ze moeten doen. Nu staan we voor een onzekere tijd. De komende maanden zullen zwemscholen met extra capaciteit les geven. Waar mogelijk zullen kinderen dus meer uren maken dan ze normaal doen, maar dat neemt niet weg dat als je het niet goed in de gaten houdt dat het dan weer wegzakt. Dus verdrinking, ja we hopen van niet, maar dat zal altijd te maken hebben met randvoorwaarden en randverschijnselen van wat er kan gebeuren.”

Zijn er nog meer randverschijnselen die mogelijk op de loer staan?

“Nou als je genoeg ervaring hebt en zwemvaardig genoeg bent dan schrik je niet snel als er plotseling iemand naast je springt of als het water koud is. Als je in zee zwemt en te maken krijft met stroming en daarvan in paniek raakt. Dat zijn allemaal kleine dingen waar gevaar op de loer ligt. Er zitten dus een heleboel facetten aan. Bovendien is het natuurlijk nog nooit gebeurt dat alles drie maanden lang heeft stilgelegen. Om die reden zijn de effecten nog niet helemaal bekend, maar we gaan ons er ook hard voor maken dat dit niet nog een keer gebeurt.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *