‘Elke dag een powernap kan geen kwaad’

‘Elke dag een powernap kan geen kwaad’

Vrijdag is het de Internationale Dag van de Slaap. Goed moment om daarbij stil te staan en onze slaapgewoonten eens onder de loep te nemen. In warme landen zoals Spanje houden ze elke dag een siësta. Een dutje in de middag, vaak na de lunch. Zouden we dat hier ook moeten doen?

Wel als het aan slaappsycholoog Helmy Pluis ligt. “Dat is eigenlijk veel beter. Een powernap moet echter niet langer duren dan een uur, want na een uur raak je in een droomslaap en dan word je een beetje suffig wakker.” Elke dag een powernap kan volgens Pluis geen kwaad. “Integendeel: het maakt je na dat dutje weer alerter.” Wel raadt ze aan om iedere dag ongeveer rond dezelfde tijd een uurtje te gaan liggen, anders raakt je slaapritme namelijk van slag.

Slechte slaper

Vera Poot (22) woont op kamers in Den Haag en slaapt, zeker in coronatijd, de meeste dagen van de week slecht. Doordat ze niet meer fysiek naar haar hoorcolleges kan, ervaart ze inmiddels al een jaar gebrek aan structuur. “In het openbaar vervoer had ik altijd even een rustmomentje om een boek te lezen of iets anders te doen en school echt af te sluiten”, vertelt Poot. Middagdutjes probeert ze te vermijden, want slapen in de middag als je slaapproblemen hebt, is niet verstandig. Toch? “Het heeft weinig zin om overdag moe te zijn, ’s avonds ook nog moe te zijn en niet in slaap te kunnen vallen. Doe het gerust, maar zeker niet na vier uur ’s middags, eigenlijk niet na drie uur, en beperk het dutje dan tot een uur”, antwoordt Pluis.

Dat geeft Pluis ook mensen die bij haar in de praktijk komen mee. “Het is gewoon prettig dat als je moe bent, je jezelf even tot rust kunt leggen. Er zijn ook weinig gevallen bekend van mensen die slaapproblemen hebben uit landen rond de Middellandse Zee.” In Nederland sliepen we vroeger trouwens ook niet altijd aan één stuk door zoals nu. Dat veranderde door de komst van het elektrische licht in de negentiende eeuw. “Dat brak het slaapritme een beetje in stukjes, want eigenlijk hebben wij als mens gewoon de neiging om zo rond het middaguur in slaap te vallen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *